Nya videon avslöjar skräckvapnet som Syrien förnekar

Publicerad 2015-05-23

En ny video visar det som Syriens diktator Bashar al-Assad länge förnekat.

Att hans styrkor fäller primitiva så kallade tunnbomber över sin egen befolkning.

– Det visar hur nonchalant och urskillningslöst den syriska regimen släpper dessa fasansfulla bomber, säger Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Syriens president Bashar al-Assad har kategoriskt förnekat att hans styrkor använder tunnbomber mot civila syrier i rebellkontrollerade områden. Så sent som i februari avfärdade han uppgifterna som ”barnsliga” i en intervju med BBC.

– Vi har bomber, missiler och kulor... Det finns inga tunnbomber, vi har inga tunnor, sa han.

Men enligt Amnesty International har tunnbomber krävt minst 11 000 människoliv i Syrien sedan 2012. Bara förra månaden fälldes minst 85 stycken över Aleppo, uppger människorättsorganisationen.

Småpratar innan bomben släpps

Och nu visar en ny video från en syrisk militärhelikopter hur två soldater fäller en tunnbomb över Idlibprovinsen i västra Syrien. Enligt brittiska The Telegraph skrattar och småpratar soldaterna medan en av dem tänder stubinen på bomben och sedan puttar ut den från helikoptern.

Efter uppdraget ska helikoptern ha skjutits ned av oppositionella rebeller den 22 mars i år, varpå en grupp medborgarjournalister uppges ha kommit över en mobiltelefon som innehöll filmklippet.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond säger att det nya klippet avslöjar Bashar al-Assads lögner.

– Det visar hur nonchalant och urskillningslöst den syriska regimens styrkor släpper dessa fasansfulla bomber från helikoptrar på civila nedanför. I månader har vi sett rapporter om tunnbomber mot sjukhus och skolor som dödat tusentals. FN har krävt ett slut på dessa attacker, men Assad fortsätter att ignorera det, säger Hammond enligt The Telegraph.

Släpps på måfå

Tunnbomberna bryter mot internationell rätt eftersom det inte går att rikta dem mot ett specifikt mål. Oljefaten, som är fyllda med metallskrot och sprängämnen, släpps helt enkelt på måfå över rebellkontrollerade områden.

– Vi kommer att ställa alla som är inblandade i dessa kriminella handlingar till svars, säger Philip Hammond enligt The Telegraph.