Aftonbladet svarar om IS-publiceringen

Uppdaterad 2016-02-02 | Publicerad 2016-02-01

Varför beskrivs terroristerna som svenskar? Varför publiceras vissa med namn och bild och andra inte?

Aftonbladets ansvariga utgivare Sofia Olsson Olsén svarar på läsarnas frågor om publiceringen av de svenska IS-terroristerna.

En stor mängd läsarfrågor har kommit in om publiceringen av de kartlagda terroristerna som ansluter sig till IS. Aftonbladets ansvariga utgivare Sofia Olsson Olsén svarar på de vanligaste.

Vad krävs för att dessa personer ska ingå i listan av kartlagda terrorister?

– I det här fallet har vi publicerat namn och bild på dem som bekräftats som terrorister av flera olika källor.

Varför beskrivs terroristerna som svenskar, när flera har ett annat födelseland?

– I normalfallet kallar man personer som bott i Sverige under lång tid för svenskar. Med några enstaka undantag är de vi skriver om dessutom svenska medborgare och alltså svenskar.
Hur bestäms vilka som namnges med bild, och vilka som anonymiseras?

– Varje fall måste bedömas för sig. Det kan exempelvis handla om hänsyn till minderåriga barn eller andra familjemedlemmar eller effekterna för personen själv, hur påverkas den?

Varför används benämningen IS och inte Daesh, som används internationellt och även av svenska regeringen numera?
– Tills vidare använder vi för tydlighetens skull IS och inte andra namn på terrororganisationen. Det kan ändras i framtiden när Daesh blivit mer etablerat som begrepp.

Varför beskrivs dessa personer som ”jihadister”, när många muslimer använder begreppet jihad som något fredligt, som en personlig omvändelse?
– Vi kallar dem också för terrorister. Jihad betyder religiös plikt och den tar sig som bekant olika uttryck. I det här fallet omänsklig brutalitet.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds