Barnlösa får nytt hopp

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-14

Forskare tror på livmoderstransplantationer

Efter hjärtan, lungor och njurar – snart kan även livmodertransplantation vara verklighet.

I dag presenteras en avhandling på Sahlgrenska Akademin som ger nytt hopp till tusentals barnlösa.

”Resultaten visar att livmodern är ett organ som har ganska hög tolerans mot transportskador,” säger biologen Caiza Almén Wranning.

Hittills har kvinnor som fötts utan livmoder eller på något sätt fått sin livmoder skadad inte kunnat få barn på biologiskt sätt. Ungefär tre procent av alla infertila par är det av just den anledningen.

Avhandlingen som presenteras i dag visar att livmodern är ett organ som klarar att kylas innan det transplanteras. Det minskar risken för skador orsakade av syrebrist.

Hög tolerans

– Resultaten visar att livmodern är ett organ som har ganska hög tolerans mot sådana skador, säger biologen Caiza Almén Wranning.

Redan år 2000 gjordes ett försök med att transplantera en mänsklig livmoder i Saudiarabien, men blodtillförseln till organet blockerades av blodproppar och försöket misslyckades.

Framgåmgsrika studier

– Det finns en hel del forskning kvar att göra på området hur livmodern fungerar vid transplantation men jag skulle uppskatta att ett nytt försök kan vara aktuellt inom fem år, säger Caiza Almén Wranning.

Forskning har bland annat gjorts på möss och då lyckades man få möss med transplanterad livmoder att föda friska ungar. Även studier med får har varit framgångsrika.