Överdriver Obama terrorhotet?

"Vem vill leva med konsekvenserna av en hemmagjord atombomb"

Ett 50-tal stats- och regeringschefer från hela världen deltar på toppmötet i Washington.

Överdriver inte president Obama risken för att terrorister ska komma över kärnvapen?

Kanske.

Men vem vill leva med konsekvenserna om de mot förmodan lyckas.

Ända sedan Sovjetunionen upplöstes 1991 och lämnade efter sig enorma brister i säkerheten kring kärnvapen har larmrapporterna avlöst varandra. Tänk om terrororganisationer lyckas köpa ett färdigt kärnvapen på svarta marknaden eller komma över kärnmaterial och bygga ett - har det hetat.

Ännu har lyckligtvis inget hänt.

Därför är det lätt att peka finger åt de som larmat och beskylla dem för överdrifter och skrämselpropaganda. Det är lätt att slå sig till ro och tänka att om terroristerna inte lyckats på snart två årtionden, vad säger att de nånsin kommer att göra det.

Förmodligen är det en helt korrekt slutsats. Att komma över ett färdigt kärnvapen är extremt svårt. Dessutom krävs någon form av vapenbärare - en missil eller ett flygplan - för att kunna skjuta iväg det mot ett mål.

Hemmagjord bomb

8 kilo plutonium eller 25 kilo höganrikat uran krävs för att bygga en hemmagjord atombomb av Hiroshimabombens storlek. Att få tag på så stora kvantiteter är inte heller lätt. Men betydligt enklare än att köpa eller stjäla ett färdigt kärnvapen.

I dag lagras 600 000 ton höganrikat uran i ett 40-tal olika länder. På vissa håll är säkerheten mycket hög. På andra är den undermålig.

Under de senaste 10-15 åren har en rad allvarliga smugglingsförsök av kärnvapenmaterial avslöjats. Det har rört sig om mindre kvantiteter av plutonium och höganrikat uran men där säljaren hävdat att han kunnat skaffa fram mycket mer.

Stort mörkertal

Experter jag talat med tror att mörkertalet för smugglat material är mycket stort. Risken för upptäckt är större om man smugglar knark än höganrikat uran. Så terrorister kan redan ha material för att bygga en bomb. Ingen kan säga säkert.

Vi vet att exempelvis al-Qaida har ambitionen att skaffa kärnvapen.

Tekniken för hur man bygger ett kärnvapen är inte längre någon hemlighet. Det är inte busenkelt men har man själva kärnmaterialet går det att köpa alla övriga delar i den öppna handeln.

Räknar man ihop alla dessa faktorer har jag svårt att förstå hur någon kan känna sig lugn.

Sannolikheten att terroristerna ska lyckas är visserligen inte stor. Men om de väl gör det är följderna oöverskådliga.

70 000 dog direkt

Hiroshimabomben dödade omedelbart 70 000 människor och på lite sikt 140 000.

Vad händer om terrorister lyckas spränga en liknande bomb i London, New York eller Los Angeles? Och hotar med att de har fler.

11 september skulle framstå som en tebjudning i jämförelse. Skräcken och paniken skulle lamslå hela västvärlden. Människor skulle fly storstäderna. Samhälls service och ekonomin sargas svårt.

Och vem skulle det drabbade landet hämnas på? Terroristerna har ingen hemvist.

Risken för att överdriva hotet från kärnvapenterrorism måste ställas mot de extrema konsekvenserna om det osannolika trots allt skulle inträffa.

Största allvar

Många tunga experter och politiker tar hotet på största allvar.

Konservativa tänkare som de före detta amerikanska utrikesministrarna Henry Kissinger och George Schultz har gjort helt om och förespråkar nu att USA och andra länder skrotar alla kärnvapen. Just möjligheten att de hamnar i fel händer gör att vapnen i dag betraktas som en stor risk snarare än en tillgång.

Obamas toppmöte om kärnsäkerhet är en nyttig väckarklocka för många. Med tanke på konsekvenserna går det här hotet inte att överdriva.