Kremls motdrag under kuppen – reste till Syrien

Publicerad 2023-07-10

Samtidigt som Prigozjin marscherade mot Moskva reste ryska officerare till Syrien.

På den ryska militärbasen i Syrien försökte de förhindra en internationell spridning av upproret.

Flera personer ur Wagnergruppen ska där ha vägrat signera kontrakt med den ryska armén och då flugits ut till okända destinationer i Ryssland, skriver tankesmedjan ISW.

På midsommardagen gav Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin order om att hans styrkor skulle marschera mot Moskva. Prigozjin beskrev det hela som en ”marsch för rättvisa” där han skulle ställa den ryska militärledningen till svars.

Ryssland president Putin valde att kalla aktionen för ett förräderi och en ”dolk i ryggen på nationen”.

Efter samtal med Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko valde Prigozjin att stanna i Lipetsk, 45 mil söder om Moskva. Enligt Wagnerledaren för att ”undvika ett blodbad”.

I en rapport från den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War kommer uppgifter om att en annan internationell operation på gick samtidigt. Ryska befälhavare ska snabbt efter upproret inleddes ha rest till Syrien.

Militär ur Wagnergruppen på sin marsch mot Moskva.

Ville undvika ett internationellt uppror

Wagnergruppen har soldater och personal i både Syrien och i flera afrikanska länder. Enligt tankesmedjan ISW tog Kreml till snabba åtgärder för att förhindra att det väpnade upproret skulle sprida sig till Syrien.

”Syriska säkerhetstjänstemän, källor nära de ryska styrkorna, och regionala tjänstemän rapporterade att syriska och ryska befälhavare vidtog snabba åtgärder för att förhindra att det väpnade upproret spreds bland Wagnerstyrkorna i Syrien”, skriver tankesmedjan i sin rapport.

Enligt uppgifter ska gruppen med befälhavare skickats till Syrien för att ”ta befäl” över Wagnerstyrkorna i Syrien.

Ett dussintal Wagner befälhavare ska ha tillkallats till den ryska militärbasen i Hmeimim. Där ska de ha blivit beordrade att skriva på kontrakt med det ryska försvarsministeriet.

Enligt uppgifterna ska Wagnerpersonal som vägrat skriva på kontrakten ha flugits till Ryssland. Var i Ryssland är i nuläget inte känt men flygplanen ska ha varit ryska och resorna ska ha skett under det ryska försvarsministeriet.

Ryska befälhavare tog sig till Syrien. Här på bild är Valeri Gerasimov, Vladimir Putin och Sergej Sjojgu.

Rörelser i Centralafrikanska republiken

I bilder som NBC News tagit del av verkar det även ha skett saker i Centralafrikanska republiken efter Wagnerupproret.

Mer än 600 Wagnersoldater ska ha lämnat landet via en flygplats i landets huvudstad Bangui.

Det är i nuläget oklart om truppförflyttningen är är en rutinmässig rotation, eller en del av Kremls operation att ta kontroll över Wagnergruppen.

Tjänstemän från Centralafrikanska republiken menar att det inte har skett någon förändring i Wagnergruppens närvaro i landet. Men i sin rapport skriver ISW att:

”Det är möjligt att en del Wagnerpersonal i Centralafrikanska republiken lämnar efter att de vägrat skriva på kontrakten med det ryska försvarsministeriet.”

I sin rapport pekar tankesmedjan ISW på att händelserna kan indikera på en viss osäkerhet inom Kreml. Beskedet att agera så snabbt, kan tyda på att den ryska ledningen tror att Wagner kan utgöra ett hot mot ryska styrkor utomlands.