”Värmekupol” över Phoenix – 46 grader på nationaldagen

Uppdaterad 2023-07-05 | Publicerad 2023-07-04

En extrem värmebölja har svept in över Phoenix i USA och väntas nu ligga kvar – och sprida sig över landet – under USA:s nationaldagsfirande.

På måndagen uppmättes temperaturen till 46 grader på sina håll.

36 miljoner människor i flera städer runtom i delstaten Arizona befinner sig inom riskzonen för extremvärmen som svept in.

I Phoenix uppmättes en temperatur på 46 grader under måndagen, enligt The Guardian. Även under de senaste nätterna har temperaturen legat högt i området, på upp emot 37 grader.

Extremvärmen beror på ett väderfenomen som kallas värmekupol, som uppstår när atmosfären fångar varm havsluft som trycks i en nedåtgående rörelse med ett lock ovanpå.

Värmekupolen skapar områden av svällande värme som fastnar under ”kupolen”.

I Texas dog 11 personer av värmen i slutet av förra veckan. Samtliga beskrivs ha varit i åldrarna 60–80 år med hälsoproblem. Ytterligare två personer dog i Florida när de vandrade i extremhettan i en nationalpark, enligt PBS.

Värmen sprider sig

Och ännu verkar inte det varma vädret ha för avsikt att avta.

Enligt USA:s nationella vädertjänst råder de ”svåra vädervarningarna” fortsatt under nationaldagsfirandet och fram till och med fredag kväll, lokal tid.

”Stor värmerisk. Överexponering kan orsaka värmekramper och värmeutmattning och leda till värmeslag om man inte får hjälp”, skriver vädertjänsten.

Personer i Texas söker svalka. 11 personer dog när värmekupolen passerade delstaten i förraveckan.

Under USA:s nationaldagsfirande på tisdagen väntas temperaturen ligga kvar på samma nivåer på flera platser i landet.

Extremvärmen väntas även sprida sig och dra norrut under nationaldagsfirandet mot Portland och Oregon. Där kan invånarna förvänta sig värmerekord på upp emot 36 grader.

Redan under måndagen drog värmen också österut mot Dallas, New Orleans, Florida och upp mot North Carolina där temperaturen i och med luftfuktigheten varit att jämföra med cirka 37–40 grader.

Men annat extremväder är dock att vänta på USA:s östkust. På måndagen rapporterades om att kraftiga skyfall, stormar och åska var att vänta över New York, New Jersey och ner mot South Carolina, enligt prognoser, rapporterar ABC News.