HD stoppar utlämningar till Turkiet

Publicerad 2023-07-13

Högsta domstolen stoppar två utlämningar till Turkiet, det rapporterar Dagens Juridik.

De två personerna är turkiska medborgare och utvisningarna stoppas mot bakgrund av kravet på dubbel straffbarhet inte anses vara uppfyllt i fallen.

De båda personerna påstås varit medlemmar i en väpnad terrororganisation och anslutit sig till Gülenrörelsen genom att ha laddat ner och använt en mobilapplikation.

Till stöd för utlämningen åberopar Turkiet en dom från Högsta brottmålsdomstolen i Turkiet från 2018.

I domen framgår det att en av personerna dömts för att ”vara medlem i en väpnad terroristorganisation” under 2016. Straffet bestämdes till sex år och tre månader.

Dömdes för att ladda ner app

Enligt domen ska personen ha laddat ner och använt den krypterade appen Bylock, vilken Turkiet menar användes inom Gülenrörelsen för att kommunicera.

De turkiska myndigheterna ser Gülenrörelsen som en väpnad terrororganisation och menar att personen är en del av rörelsen då han använt appen.

Bylock var en krypterad meddelandetjänst som lanserades 2014 och stängdes ner i mars 2016.

Turkiska myndigheter menade att appen användes för att kommunicera under kupförsöket i Turkiet 2016. Samtidigt menade Ankaras åklagarmyndighet i efterspelet till kuppen att flera personer kan ha råkat ladda ner appen av misstag, det rapporterade Reuters.

Flera användare hade blivit omdirigerade till Bylock utan vetskap, efter att ha laddat ner en annan app som gav tillgång till böner och musik.

Riskerar att förföljas i Turkiet

Högsta domstolen anser inte att nedladdningen av en mobilapplikation kan ses som ett deltagande som krävs för straffbarhet enligt terrorbrottslagen.

Högsta domstolen menar också att det finns fler hinder för utlämning, då personerna har flyktingstatus och riskerar att utsättas för förföljelse om de utlämnas.

I domen skriver Högsta domstolen att en av personerna ”har beviljats flyktingstatus på grund av den risk för förföljelse som finns genom att de turkiska myndigheterna har tillskrivit honom en politisk uppfattning som anhängare till Gülenrörelsen.”.

Följ ämnen i artikeln