Expertens kritik mot vegomaten: ”Lika näringsfattig som godis”

Publicerad 2022-12-18

Ann Fernholm.

Boken ”Fejkmaten” granskar den allt mer populära vegetariska och veganska färdigmaten.

Ett skräckexempel författaren tar upp är veganosten:

– Det är lika näringsfattigt som godis, säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

I nya boken ”Fejkmaten” ifrågasätts den moderna maten som bland annat innefattar just många vegetariska och veganska alternativ. Författaren bakom boken är Ann Fernholm, vetenskapsjournalist som även har disputerat i molekylär biologi.

En produkt som hon har granskat är veganost – som ungefär är lika näringsfattigt som godis. Någonting som hon även har pratat om i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Veganosten är gjord på kokosfett, stärkelse, vatten, färgämnen och aromer. Kokosfett och stärkelse är i princip helt näringsfritt, det finns inga vitaminer i det. Det är bara kalorier. Det är lika näringsfattigt som godis, säger Ann Fernholm.

”Vår hjärna behöver järn”

Fernholm ifrågasätter också det konstgjorda köttsubstitutet som tar allt mer plats på matvarubutikernas hyllor.

– Små barn och kvinnor i fertil ålder har ett väldigt stort järnbehov i förhållande till hur mycket de äter. För dem kan det vara svårt att få allt järn de behöver från vegansk eller vegetarisk mat. Vår hjärna behöver järn för att fungera bra. Får man brist kommer det slå mot den psykiska hälsan och även koncentrationsförmågan, säger Ann Fernholm.

– Ska vi ersätta det röda köttet med något annat måste vi se till att det är en rik källa på järn, annars kommer fler att få järnbrist.

Men eftersom många redan äter relativt näringsfattig mat, menar Ann Fernholm, att veganska halvfabrikat förvärrar en redan problematisk situation. 

– Vi äter redan för mycket tillsatt socker och vetemjöl, då kan vi inte ersätta ett av de mest näringstäta livsmedel som vi har med ännu mer näringsfattig mat, det går inte, säger Ann Fernholm.

”Frånsatser” i ultraprocessad mat

Vegetarisk mat kan vara nyttig men bara för att maten är växtbaserad innebär det inte att den alltid är det. Maten behöver snarare bearbetas på rätt sätt.

Ann Fernholm lyfter en ny avhandling som har gjorts på Chalmers Tekniska Högskola. Den visar att veganmat ofta innehåller höga halter av ämnen som hämmar järn- och zinkupptaget.

– I spannmål, bönor, ärter, och andra baljväxter finns något som man kallar för ”antinutrienter”. Det är ämnen i maten som binder väldigt starkt till mineraler som järn och zink. Det gör att vår kropp har svårt att ta upp mineralerna. Om man blötlägger, groddar eller fermenterar spannmål och baljväxter försvinner mycket av antinutrienterna. Då blir järn och zink tillgänglig för kroppen, säger hon.

Enligt Ann Fernholm så är vegetarisk mat bra när hela råvaran har bevarats. I sin bok har hon definierat ordet ”frånsatser” som syftar på allt som försvinner ur den ultraprocessade maten.

– Industrin använder ofta bara proteinet från bönan eller ärtan. Resten tar företagen bort. Vegetarisk mat är ju nyttig om du äter hela råvaran. När du tar bort stora delar försvinner nyttiga vitaminer och antioxidanter. Det blir som ett tomrum i maten, säger Ann Fernholm.

Kollar inte noga

Ann Fernholm att människor inte är lika noga när det gäller att se var den vegetariska alternativen kommer ifrån. 

– Tittar du på många av de här vegoprodukterna så står det att det är tillagat i Sverige. Det innebär inte att råvarorna kommer från Sverige. Det man ska titta efter är om råvarorna verkligen odlas i Sverige. Det ska stå på förpackningen om de kommer från svenskt jordbruk, säger hon.

– Vi vill köpa svenskt kött men vi tänker inte så med de vegetariska tillverkarna. Att de skriver med stora bokstäver ”tillagat i Sverige” är sannolikt för att lura oss. Det är en fuling. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln