Stenansiktet inför premiärministern delar Australien

Publicerad 2022-01-28

Grace Tames stenansikte vid fototillfället med Australiens premiärminister Scott Morrison delar landet.

Stenansiktet vid fototillfället med Australiens premiärminister delar landet.

Grace Tame, 27, lyckades ändra lagen efter att hon utsatts för sexuella övergrepp.

När premiärministern förminskade hennes insats vägrade hon le inför kameran.

Efter att Grace Tame som 15-åring hade utsatts för upprepade sexuella övergrepp av en lärare dömdes gärningsmannen.

– En majoritet av Australiens män är avundsjuka. Jag var 59, hon var 15 på väg mot 25. Det var underbart, sade den dömde, Nicolaas Bester.

Men medan matematikläraren fick uttala sig offentligt om händelsen, fick Grace inte göra det på grund av den australiensiska delstaten Tasmaniens vittneslagar.

Grace tog strid mot den tasmanska vittneslagen. Med hjälp av kampanjen #LetHerSpeak fick hon lagen ändrad 2020, och tilldelades därför priset som Årets australiensare 2021.

”Alla överlevare”

Efter att hon tagit emot priset vid en ceremoni i januari 2021, där hon höll ett känslofyllt tal och bland annat gråtande sade ”var stolta, alla överlevare, våra röster ändrar historien”, böjde sig Australiens premiärminister fram och viskade nedsättande till henne:

– Wow, det där måste ha varit skönt att få ur sig.

Vid ett nytt möte med premiärministern i går tisdag, inför utdelningen av priset till Årets australiensare 2022, strålade premiärministerparet inför fotograferna, medan Grace Tame anlade ett stenansikte. Det senaste året har hon bland annat kritiserat premiärministerns och hans liberala partis hantering av våldtäktsanklagelser i parlamentet.

Australiens premiärminister Scott Morrison.

Många olika åsikter

Hennes stenansikte delar nu landet, enligt The Guardian. Barnsligt och oartigt, tycker en politisk kommentator och flera liberala senatorer.

– Om hon inte tyckte om att vara Årets australiensare så borde hon lämna tillbaka priset, skriver senatorn James McGrath på sin Facebook-sida.

Feminister över hela landet försvarar däremot Grace handling. Den grävande journalisten Jess Hill konstaterar på sitt Twitter-konto:

– Alla ni som är förvånade över Grace kyla mot premiärministern: har ni missat att kvinnorna gjorde revolution mot regeringen förra året?

– Kvinnor måste inte le inför kameran bredvid män som de inte tycker om, skriver aktivisten Sally Rugg på Twitter.

En annan Twitter-användare, Amy Remeikis, skriver:

– Vi är så vana att se kvinnor le, även när vi vet att det är ett fejkleende, bara för att vara till lags. Det är uppfriskande med en kvinna som inte är älskvärd bara för att andra ska må bra.