Lukasjenko: Kritiken har passerat alla gränser

Hävdar att nedtvingandet av flygplanet var lagligt

Publicerad 2021-05-26

Belarus president Aleksandr Lukasjenko kommenterar nu för första gången gripandet av den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj.

Han hävdar att en omfattande kärnkraftsolycka hade kunnat inträffa, om en bomb hade exploderat på Ryanair-planet:

– Planet flög nära kärnkraftverket BelAES. Om det verkligen hade funnits en bomb ombord – vad hade hänt då, något som liknade Tjernobyl-olyckan?

I ett möte med medlemmar av parlamentet uttalade sig president Aleksandr Lukasjenko på torsdagen för första gången efter söndagens tvångslandning av ett passagerarplan och gripandet av en oppositionsaktivisten Roman Protasevitj.

Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega greps i söndags efter att belarusiskt stridsflyg tvingat ett Ryanair-plan att landa i Minsk efter ett påstått bombhot.

Belarus diktator hävdar att regimen agerade “helt lagenligt för att skydda människor” och att det är en ”absolut lögn” att ett stridsflygplan tvingat ner Ryanair-planet, uppger nyhetsbyrån AFP.

– Precis som vi har förutsett har våra fiender hemma och utomlands ändrat sina metoder för att attackera staten. De har korsat många röda linjer och passerat alla gränser av sunt förnuft och mänsklig moral, säger Lukasjenko, enligt rapporter från den statliga nyhetsbyrån Belta.

”Försökt förminska oss”

Lukasjenko sa också att omvärldens försök att ”lära oss en läxa, förminska oss och provocera oss genom att använda de smutsigaste av metoder” inte kommer att lyckas.

Så här uttryckte sig Lukasjenko enligt tidningen Meduza:

– Vi fick information om bombhotet från Schweiz. Vi gav informationen till flygplanet, de hade tid att fatta ett beslut. Om det var Hamas eller inte Hamas som låg bakom spelar ingen roll. Varken Vilnius, Warszawa, Kiev eller Lvov ville låta planet landa. Planet flög nära kärnkraftverket BelAES. Om det verkligen hade funnits en bomb ombord – vad hade hänt då, något som liknade Tjernobyl-olyckan?

– Stridsflygplanet lyfte helt lagenligt, jag tänkte på landets säkerhet, jag kunde inte tillåta att planet skulle falla ner på mitt folk. Ombord på planet fanns en terrorist, som hade försökt starta ett blodigt uppror, och det visste man långt utanför Belarus gränser. För vilka säkerhetstjänster har han och hans medhjälperska arbetat? Planet hade knappt landat förrän Västeuropa och USA började komma med anklagelser. Målet är tydligt. Vi vet vem det gynnar att demonisera Belarus.

– Vi är på tröskeln till inte ett kallt krig, utan ett iskrig. Vi har stoppat narkotika och migranter – nu får ni fånga dem själva. Om ni inte vill flyga genom det säkra Belarus – flyg då där 300 människor begravdes, sade Lukasjenko med hänvisning till nerskjutningen av Malaysia Airlines Boeing-777 över Ukraina 2014, då 298 männikssor dog.

Aleksandr Lukasjenkos uttalande är helt i linje med statsprogpagandan kring händelsen, som pågått sedan i söndags. Då gick den regimvänliga Telegram-kanalen ”Pul pjervogo” ut med meddelandet att ”Belarus skyddade Europa”.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

EU har uppmanat flygbolag att undvika Belarus luftrum och planerar ytterligare sanktioner mot regimen. Samtidigt är oppositionen redo att ordna nya demonstrationer i landet, enligt ett uttalande.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har krävt att Protasevitj omgående släpps, och kallar Lukasjenkos agerande för ”fullständigt oacceptabelt”.

Även USA:s president, bland andra, har uttalat sig:

”En skamlig attack på politiska meningsskiljaktigheter och pressfriheten”, säger Joe Biden i en skriftlig kommentar.

PODD En unik flygkapning

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen