Skogsbränderna härjar – vattenbombas på flera håll

Av: Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Skogsbränderna har hållit stora områden över hela landet i sitt grepp under tisdagen.

Räddningstjänsten har tvingats vattenbomba bränder från luften både i Skåne och i närheten av Landvetters flygplats.

Ännu rasar bränderna på flera håll.

1 av 6 | Foto: Peo Möller
Branden i Hästveda.

Skåne

I Skåne bröt flera bränder ut under tisdagen. Vid 12.30-tiden larmades räddningstjänsten till en brand i en lada i Hästveda i norra Skåne. Branden spred sig efter hand till ett närliggande hus och flera människor har tvingats evakuera sina gårdar i närheten.

Branden var sent på tisdagskvällen ännu inte under kontroll och enligt räddningstjänsten omfattar det eldhärjande området 800 hektar.

Ett stort antal brandmän har kallats in för att bistå i släckningsarbetet och räddningstjänsten har även vattenbombat branden från luften.

Skogsbranden i närheten av sjukhuset i Norrköping.
Foto: Niklas Luks
Skogsbranden i närheten av sjukhuset i Norrköping.

Östergötland

Omkring 16.30 upptäckte brandflyget en brand i skogen i närheten av Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Sjukhuset gick upp i stabsläge i flera timmar i takt med att branden spred sig och blev större.

– Vi följer händelseutvecklingen, men verksamheten pågår som vanligt, sa Bodil Knuthammar, pressekreterare vid sjukhuset, till Aftonbladet under eftermiddagen.

Först omkring 20.30 meddelade räddningstjänsten att man hade fått kontroll över branden.

I Tjällmo norr om Motala upprättade räddningstjänsten en bevakningszon till följd av en brand. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet efter att man mottagit information om att branden kan ha satts igång av skogsmaskiner.

Foto: Robert Nilsson
Branden vid Landvetter.

Västergötland

Även i Västergötland har flera områden eldhärjats under tisdagen. Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 17 till en brand i Eskilby i närheten av Landvetters flygplats.

Branden har vattenbombats från luften och är ännu sent på tisdagskvällen inte under kontroll.

– Branden är på en svårtillgänglig plats, vi är två stationer, men har flera pågående bränder i regionen, sa Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg, till Göteborgs-Posten tidigare under kvällen.

Västernorrland

Vid 15-tiden bröt en gräsbrand ut i Njutånger söder om Hudiksvall. Totalt drabbades omkring 12 hektar av eldärjningarna och ett stort antal brandmän. Branden kan ha startats av barn som lekt med smällare, skriver helahalsingland.se.

– Vi är kvar med en mindre styrka. Branden är under kontroll, men det krävs nog några timmars arbete till, sa Thomas Åslin, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad, till Aftonbladet vid 18.30-tiden.

I Njurunda söder om Sundsvall bröt en stor gräsbrand ut vid 15-tiden på tisdagen, totalt har omkring 12 hektar mark drabbats. Ännu på kvällen är räddningstjänsten kvar på platsen för att släcka branden.

Fortsatt fara

Det torra vädret innebär innebär att risken för nya skogsbränder är fortsatt hög i Svealand och Götaland under de kommande dagarna, ensligt meteorologen Henrik Reimer vid SMHI.

– Det har ju varit flera veckor utan några större nederbördsmängder, i alla fall i södra Sverige. Tyvärr ser vi inget tydligt slut heller, säger han till TT.

LÄS OCKSÅ

I brandens spår – unika bilder från förbjudna zonen 

PODD: Väderläget som hotar majbrasan på valborg
 
Lyssna genom iTunes, Acast eller Spotify
 
eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE