UD: Inte säkert att alla svenskar får lämna Gaza

Publicerad 2023-11-03

Omkring 400 svenskar befinner sig i det krigsdrabbade Gaza.

Och det är inte säkert att alla kommer att få lämna, enligt UD:s nya besked.

Följ ämnen
Gaza

Det var den 1 november som gränspassagen i Rafah öppnades för att göra det möjligt för utländska medborgare samt vissa svårt skadade palestinier att lämna Gazaremsan.

Vem som får tillstånd att lämna området via gränsövergången till Egypten bestäms av lokala myndigheter i Gaza. Än så länge har alltså inga svenskar fått evakuera, men i ett mejl till Aftonbladet skriver UD att man förväntar sig att svenskar inom kort kommer att finnas bland dem som får tillstånd att lämna.

– Det är möjligt att tillstånd att lämna Gaza kommer att ges i olika omgångar till de svenskar som uttryckt en vilja att få lämna. Det är inte säkert att alla svenskar som uttryckt en önskan om att lämna kommer att ges tillstånd, skriver UD:s presstjänst vidare.

Gränsen i Rafah mellan Egypten och Gazaremsan.

”Stort eget ansvar”

De som berörs kommer att bli kontaktade av UD – men det är upp till var och en att bedöma om det är tillräckligt säkert att ta sig till passagen. Svensk personal kommer inte heller att kunna hjälpa till vid gränsövergången, utan de svenskar som får tillstånd att lämna kommer att kunna få hjälp från UD först på plats i Egypten.

– UD har sedan 10 år avrått från alla resor till Gaza. Ett stort eget ansvar vilar därför på de svenskar som trots avrådan valt att resa till Gaza, skriver UD:s presstjänst.

Enligt UD:s uppskattningar befinner som omkring 400 svenskar i Gaza. I princip samtliga av dessa har uttryckt en vilja att lämna. De som kommer ut kommer att få stöd att själva ta sig till Sverige ”så fort som möjligt”, skriver UD.