Uppgifter: Efter häkteskaoset – nu är arresterna också fulla: ”Systemkollaps”

Publicerad 2023-05-31

En stor ökning av gripna, anhållna och häktade har lett till förvaringskaos.

Efter larmen om överfulla häkten har nu även polisarresterna fyllts upp, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det har uppstått kapacitetsproblem, säger Lars Eckerdal, regionkanslichef i polisregion väst.

Under de senaste veckorna har läget varit extremt ansträngt på häktena i landet, enligt Kriminalvårdens enhetschef Torbjörn Nyberg.

Alla häkten är fulla och man har tvingats flytta personer till polisens arrester, berättade han nyligen för Aftonbladet.

Men nu är det även fullt i arresterna, enligt Aftonbladets uppgifter. Källor beskriver situationen som en ”systemkollaps” och ”helt ohanterlig”.

Under våren har frihetsberövade bland annat ha förvarats i Kriminalvårdens bilar, enligt uppgifterna.

”Stor ökning”

Polisregion västs regionkanslichef Lars Eckerdal bekräftar att situationen är ansträngd.

– Vi har sett en stor ökning av antalet frihetsberövade, både gripna, anhållna och senare häktade. Det får konsekvenser, först för Kriminalvården och sedan hos oss.

– Det som är nytt sista månaden är att det även uppstått kapacitetsproblem på häktet i Göteborg, vilket innebär att det har suttit häktade i polisarrest i Göteborg.

Än så länge har arresterna inte fyllts helt och hållet i Göteborgsområdet, enligt Eckerdal.

– Det finns en risk för att det blir fullt, men vi kan då utjämna med hjälp av övriga arrester i regionen även om det är besvärligt för oss, säger han.

Även bland Kriminalvårdens anställda är situationen ansträngd. Semesteransökningar avslås och många har sjukanmält sig för att få ledigt, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Personalen går på ångorna och är helt slut, säger en källa.

 Lars Eckerdal.

”De är förbannade”

Advokaten Byron Törnström beskriver samtidigt situationen för häktade klienter i polisens arrester som ”fruktansvärd”.

Många av dem får sitta där i veckor.

– De sover på en plastmadrass, har ingen tv, ingen kontakt med familj, inte ens en penna att skriva ner något från förhör. Det blir inte bra. Efter att ha bott i en sån cell i två veckor blir samtalen inte konstruktiva. De är bara förbannade, säger han och fortsätter:

– Det är nog ganska många vanliga människor som tänker att de gott kan ha det så, men av erfarenhet kan jag säga att det också finns direktör och annat som blivit misstänkta och frikänts. Det är först när de sitter häktade de förstår vilken tuff och depressiv miljö det är. Det är ruskigt tufft.

Polisens regionkanslichef Lars Eckerdal hoppas att de pågående diskussionerna, gällande om personer som omhändertagits för fylleri ska tas bort från polisens arbetsbörda, ska kunna underlätta arbetet.

– Vi ser inte att polisen bör bära huvudansvaret för berusade personer. De har inte begått något brott, enda anledningen till att de hamnar hos polisen är att de druckit för mycket alkohol.

– Socialtjänst och sjukvård har betydligt bättre förutsättningar att hantera den typen av problem. Det kan underlätta för polisen att ägna sig åt sitt kärnuppdrag. Att förebygga brott och att gripa personer när de begått brott.

Följ ämnen i artikeln