Stoltenbergs bekantskap med Putin: ”Samarbetat i många år”

Publicerad 2022-10-16

Nato-chefen Jens Stoltenberg är gammal bekant med Vladimir Putin.

Han säger till Dagbladet att de ”träffats och samarbetat i många år”.

Nu står de på var sin sida om kriget.

– Det han gör är oacceptabelt, säger han till tidningen.

Jens Stoltenberg var Norges statsminister år 2000-2001 samt 2005-2013. Sedan 2014 är han generalsekreterare för försvarsalliansen Nato.

Han är också en gammal bekant till Vladimir Putin. I över 20 år har de haft personligt kontakt med varandra, rapporterar Dagbladet efter en stor intervju med Jens Stoltenberg på plats i Bryssel.

– Efter Kursk-olyckan (den ryska atomubåten som sjönk i Barents hav i augusti 2000, reds. anm.) ringde Putin mig. Vi har träffats och samarbetat i många år, säger han till tidningen.

 

Så kan Putins ”knähund” användas i kriget

 

”Ansvarig för att tusentals människor dödas”

Nu står Nato-chefen och den ryska presidenten på varsin sida om kriget. Stoltenberg vill inte ge något betyg på Putin, men skräder inte orden.

– Min personliga bedömning av Putin är inte det som är avgörande. Putin måste bedömas efter vad han faktiskt gör. Och det han gör är oacceptabelt. Han leder en militär attack mot ett annat land. Han är ansvarig för att tusentals människor dödas i ett brutalt anfallskrig.

Stoltenberg har återkommande betonat att Sverige och Finland är välkomna in i Nato. Ännu har inte Turkiet och Ungern ratificerat Sveriges medlemskap i försvarsalliansen. Men Stoltenberg är säker på att Sverige och Finland kommer att bli medlemmar till slut eftersom anslutningsprotokollet undertecknades vid toppmötet i Madrid i juni.

Jens Stoltenberg tillsammans med Vladimir Putin 2009.

– Jag är övertygad om att det kommer att hända. Också för att jag vet att Sverige, Finland och Turkiet har fullt upp med att genomföra de överenskommelser de kom överens om på toppmötet. Bland annat samarbete mot terrorism, säger han.

 

Putins fint mot Ukraina – har dold vinterplan

 

”Krig är till sin natur oförutsägbara”

Planen var att Stoltenberg skulle lämna sin post den 1 oktober 2022. Några veckor innan kriget bröt ut fick han ett toppjobb som centralbankschef i Norge.

Men sen bröt kriget ut och Nato växlade upp. Exakt en månad efter invasionen meddelades att Stoltenberg fortsätter ytterligare ett år som Nato-chef. Sedan är planen att flytta hem till Norge från Bryssel. Han befarar att kriget kommer pågå under lång tid framöver.

”Krig är till sin natur oförutsägbara”, säger Jens Stoltenberg.

– Jag är noga med att inte tro någonting, för krig är till sin natur oförutsägbara. Samtidigt är vi förberedda på att kriget kan komma att fortsätta. Vi måste göra vad vi kan för att få ett slut på kriget, så att vi bevarar Ukraina som en oberoende demokratisk nation, säger han till Dagbladet.