Skateboardåkaren frias för rån

Publicerad 2011-04-06

Greps på Irland i höstas

Tomas Olsson var internationellt efterlyst och bodde på Irland.

Den före detta skateboardåkaren Tomas Olsson, 34, frias för bankrån.

En överspelad övervakningsfilm kan vara ett av skälen till att bevisningen inte räckte.

– Det är synnerligen olyckligt, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Tomas Olsson var på 1990-talet en av Sveriges främsta skateboardåkare, men genom åren har han också gjort sig känd som kriminell och dömts för ett planerat värdetransportrån, rånförsök och olaga frihetsberövande.

Den 21 oktober 2005 misstänktes han ha slagit till mot SEB i Gävle. Bankpersonal och kunder hotades med yxa och tvingades ner på marken.

Dna i flyktbil

Bytet blev knappt 1,2 miljoner kronor och efteråt gav sig Tomas Olsson av till Irland.

Polisen säkrade dna-spår på kläder som man fann i den utbrända flyktbilen och i augusti 2006 begärdes Olsson häktad i sin frånvaro.

Svensk polis skickade ut en internationell efterlysning och placerade honom på Ikaroslistan, Rikskriminalpolisens ”most wanted”-lista.

I höstas hittades Olsson av TV3-programmet Efterlyst på en adress på Irland. Han bedyrade då sin oskuld och sa också att han inte "kommer åka fast för något bankrån":

– Jag vill hellre att det här inte ska komma till någon rättegång för jag litar inte på det svenska rättssystemet. Jag har ju åkt fast för en massa grejer jag inte gjort, sa han också.

Filmen spelades över

I dag ogillades åtalet mot Tomas Olsson och hans medåtalade.

Gävle tingsrätt menar att det dna som hittats inte räcker för att fälla dem och att bankpersonalens vittnesuppgifter inte är samstämmiga eller pekar ut männen.

Något som hade kunnat hjälpa till i rätten var den övervakningskamerafilm som sattes på inspelning då larmet gick igång den 21 oktober 2005. Men av någon anledning stoppades inte inspelningen och rånet spelades över.

Det finns därför inga foton eller bildsekvenser alls av hur rånarna såg ut.

– Man försökte återskapa filmen men det gick inte, säger Tommy Gustafsson på polisen i Gävle som jobbade med fallet.

Chefsåklagare Krister Petersson säger att det är "synnerligen olyckligt" och att filmen kunde varit till stor hjälp, trots att rånarna var maskerade.

– Självklart. Då hade man kunnat se rånarnas rörelsemönster och kroppsbyggnad samt de kläder de bar vid rånet, säger han.