SpaceX planerar Marsfärd 2018

Publicerad 2016-04-28

Det privata rymdföretaget SpaceX planerar att skicka en obemannad rymdfarkost till Mars redan 2018.

Det är ett stort steg på vägen mot vd:n och Tesla-grundaren Elon Musks vision om att skicka människor till andra planeter.

Programmet kallas "Red Dragon", eller röd drake på svenska, och själva kapseln som ska landa på Mars kallas Dragon 2. Det avslöjar Elon Musk i en rad inlägg på mikrobloggen Twitter på onsdagen.

"Dragon 2 är designad för att landa var som helst i solsystemet. Red Dragons marsuppdrag blir den första testflygningen", twittrar han.

Inte lämpad för människor

Det skulle med andra ord innebära det första stora steget mot hans slutgiltiga mål om att kolonisera den röda planeten. Men det mindre rymdskeppet, vars Marsfärd planeras redan till 2018, kommer inte att involvera en levande varelse.

"Men jag skulle inte rekommendera att transportera människor bortom Jorden-månen-regionen. Det skulle inte vara roligt för längre resor. Det inre utrymmet är ungefär lika stort som en stadsjeep".

SpaceX lät också meddela att Dragon-raketerna ska skjutas ut från Falcon Heavy, vilket är företagets större rymdskepp.

Enligt företaget testades landningssystemet nyligen vid en av företagets testanläggningar, och beskrivs som en nyckel för att landa på Mars.

Så sent som i början av mars lyckades Space X med att landa ett raketsteg på en flytande plattform i havet.

NASA erbjuder teknisk support

Under tiden bedriver den amerikanska rymdorganisationen NASA sitt egna prospekteringsprojekt, som avser att skicka astronauter till Mars på 2030-talet.

Kort efter SpaceX tillkännagivande gick NASA:s biträdande chef, Dava Newman, även ut och sade att organisationen kommer att erbjuda teknisk support till Elon Musk bolag i utbyte mot att de efter Red Dragons hemkomst delar med sig av landningsuppgifter från Mars, skriver nyhetsbyrån AP.

Aftonbladet-TT

Följ ämnen i artikeln