Den här typen av dåd kan inträffa var som helst

Polisens tekniker vid lastbilen som användes vid attacken sent i går natt. Lastbilen stod då i ett avspärrat område innuti ett större avspärrat område.

Gör det själv-terrorismen har skördat ytterligare ett stort antal offer.

Men bakom de tillsynes meningslösa vansinnesdåden ligger en politisk ideologi vars syfte är splittra samhällen och att ta över den politiska makten i vår del av världen.

Frankrike hade precis börjat andas ut efter att ha klarat av ett fotbolls-EM utan terrordåd när fransk-tunisiern Mohamed Lahouajej Bouhlei, 31, slog till med sitt avskyvärda dåd under finalen av nationaldagsfirandet i Nice.

Oavsett om han slog till helt på egen hand eller om han gjorde det på direkt uppdrag av Islamiska staten eller någon annan terrororganisation så är det uppenbart att i Europa är Frankrike alldeles särskilt drabbat av terror med jihadistiska förtecken.

Sannolikt är det ingen slump. Redan 2014 pekade IS talesman Abu Muhamed al-Adnani ut Frankrike som måltavla. Han uppmanade anhängare runtom i världen att genomföra terrordåd på egen hand. Han använde uttryckligen orden "kör över dem med en bil". Strax efter det inträffade några sådana dåd i både Frankrike och Kanada även om de inte alls var i den skala som det vi igår såg i Nice.

Det faktum att Frankrike numera bombar IS i Syrien, har soldater i Mali och varit militärt aktiva i andra muslimska länder bidrar till att göra landet till en måltavla.

Men det finns också taktiska orsaker.

Frankrike har en stor muslimsk befolkning. Målet för IS och andra jihadistgrupper är att driva in en kil mellan Frankrikes fem miljoner muslimer och den övriga befolkningen. Terrorgrupperna hoppas att Frankrike ska ta till drakoniska åtgärder som drabbar den muslimska befolkningen som då i sin tur reser sig mot den franska staten och mer och mer börjar sympatisera med IS och andra grupper. Ur detta kaos ska en islamistisk revolution starta där jihadisterna och islam ska stå som slutgiltig segrare.

Det kan låta som en långsökt taktik med små chanser att lyckas. Men ju fler terrordåd som drabbar Frankrike desto högljuddare kommer kraven att bli på att ta i med hårdhandskarna för att stoppa terroristerna innan de slår till. En regering som inte klarar av att skydda sina medborgare förlorar snart i tillit och respekt.

Vi börjar redan se hur politiker på högerkanten anklagar president Hollande för att inte göra tillräckligt för att bekämpa terrorismen. Den känsla av samhörighet mellan vanliga medborgare som vi såg i Paris efter dåden mot Charlie Hebdo och konsertlokalen Bataclan under förra året gör sig delvis nu påmind igen men den blandas också med andra röster.

Patrick Calvar, Frankrikes säkerhetschef, varnade nyligen för att landet står på randen till ett inbördeskrig mellan högerextrema grupper och islamistiska extremister.

– Extremismen ökar överallt och jag tror vi kommer att få se en konfrontation, sa Calvar före Nice-dådet. En eller två attacker till och vi kommer att få se den.

Nästa år är det presidentval i Frankrike och högerextrema Nationella Frontens Marine Le Pen kan mycket väl vara en av två kandidater i slutomgången.

Det faktum att Mohamed Lahouajej Bouhlei inte sägs ha visat några radikala islamistiska tendenser eller varit särskilt religiös betyder inte att han inte kan ha radikaliserats eller inspirerats av andra IS-dåd. Många jihadistiska terrorister är från början småkriminella busar som lockas av IS våldsideologi. De drivs inte i första hand av någon religiös övertygelse.

När Omar Mateen, 29, nyligen sköt ihjäl 49 människor på en gayklubb i Orlando ifrågasattes också om det verkligen rörde sig om ett terrordåd. Men uppenbarligen var han inspirerad av IS.

Efter ett lyckat fotbolls-EM hade Frankrike hoppats att de värsta var över. Nu visar det sig att så inte är fallet. Sannolikt kommer fler terrordåd att drabba Frankrike.

Men det innebär inte att resten av Europa kan känna sig trygg. Att skjuta rakt in i en folkmassa på en offentlig plats, att åka i taxibilar med bagaget fullt av vapen eller bomber eller att köra en lastbil genom en folksamling kräver i grund och botten inte särskilt mycket resurser eller planering.

Den här typen av dåd kan inträffa precis var som helst.

Följ ämnen i artikeln