Brittiska UD varnar gravida att åka till Thailand

Uppdaterad 2016-02-15 | Publicerad 2016-02-13

Nu varnar brittiska UD gravida kvinnor att åka till Thailand.

Orsaken är att flera fall av zikaviruset har rapporterats i landet.

Dessutom tror WHO att ett vaccin mot viruset är långt borta.

Nu varnar brittiska utrikesdepartementet för att zikaviruset har rapporterats i Thailand under 2016. Därför rekommenderar de resenärer, särskilt kvinnor som är gravida, att följa råden från nationella resehälsorådet.

Enligt National Travel Health Network and Centre bör gravida kvinnor överväga att ändra sina resplaner om de planerar att åka till ett zika-drabbat område.

”Inte hört det”

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Thailand det land i Sydostasien som drabbats värst av zika. Sedan 2012 har det varit runt fem fall per år i landet och minst ett har rapporterats än så länge under 2016.

Men svenska Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning till ökad oro.

– Det står på vår hemsida att zikaviruset kan finnas över hela världen. Det finns ingen anledning för dem som reser till Thailand att vara oroliga. Inte heller de thailändska sjukvårdsmyndigheterna har slagit larm, säger Anders Tegnell, chef för avdelningen för epidemiologi och utvärdering.

Inte heller de svenska researrangörerna har inte hört att viruset sprids i Thailand.

– Vi följer utvecklingen och när det gäller Thailand har vi inte nåtts av den informationen, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Däremot låter de gravida resenärer att boka om resor till Karibien, Mexiko och Kap Verde, där viruset har upptäckts.

– Vi förstår att gravida kvinnor känner oro, så därför har vi ändrat våra vanliga rutiner för att möta deras önskemål, säger han.

Det finns inga särskilda uppmaningar om zikaviruset till Thailandsresenärer från svenska UD.

– När det gäller information kring zikaviruset hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten, säger Karin Nylund, presskommunikatör på UD.

Vaccin dröjer

Det misstänkta sambandet mellan zikaviruset och mikrocefali hos nyfödda samt Guillain-Barrés syndrom hos vuxna väntas bli bekräftat inom kort, enligt WHO.

Ett vaccin mot zikaviruset kan testas först om 18 månader enligt världshälsoorganisationen WHO, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt organisationens biträdande generaldirektör för hälsosystem, Marie-Paule Kieny, jobbar organisationen på så snabbt man kan.

Totalt har 15 företag setts ut som möjliga deltagare i jakten på vaccinet.

Följ ämnen i artikeln