Clinton till attack mot Obama

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-19

Ber motståndaren stoppa "skamlig och stötande" radioreklam

Skamliga och stötande. Det ansåg Hillary Clinton om annonser i spanskspråkig radio där hon anklagades för att inte respektera den latinamerikanska minoriteten i USA.

Hon uppmanade på fredagen sin huvudmotståndare i kampen om att bli demokraternas presidentkandidat, Barack Obama, att se till att reklamen, som bekostats av en grupp som stöder senatorn från Illinois, stoppas.

Demokraternas valkamp har flyttat till Nevada där partiet håller nomineringsmöten på lördagen. En viktig väljargrupp där är latinamerikaner som arbetar på delstatens många kasinon och hotell. De flesta av dem är organiserade i ett fackförbund som ställt sig bakom Obamas kampanj. Och de gillade inte att grupper som står bakom Clinton försökte stoppa planerna på att ordna nomineringsmöten på flera av lyxhotellen i Las Vegas. Det anses gynna Obama eftersom skiftarbetarna inom nöjesvärlden då får chans att rösta på arbetstid.

Försöken att stoppa mötena misslyckades och i radioreklamen anklagades Clinton för att inte respektera den latinska befolkningen. Hennes kritik fick stöd av en annan av demokraternas toppkandidater, John Edwards:

– Det här är precis det slags splittrande politik som inte bör förekomma inom Demokratiska partiet, sade han.

Obamas kampanjkansli hade ännu inte kommenterat det hela.

Även republikanerna håller på lördagen nomineringsmöten i Nevada, och dessutom primärval i South Carolina, den första av sydstaterna som tar ställning mellan kandidaterna.