De höjde lönen mest där du bor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-03

Fick 9,6 miljoner mer i plånboken

Här är svenskarna med de största inkomstlyften.

Fotbollsprofilen Moses Nsubuga, 35, höjde sin inkomst med 9,6 miljoner.

Totalt 1 468 procent.

Tusentals svenskar har mer än fördubblats sina löner lagom till finanskrisen. Aftonbladet har listat de största inkomstlyften från 2006 till 2007.

En av dem som fick en betydligt fetare plånbok under 2007 jämfört med året innan är den före detta Elfsborgstjärnan Moses Nsubuga, 35. Han kammade hem ett inkomstlyft på hela 9,6 miljoner.

Amputerade benet

– Det här är ersättning för förlorad arbetsinkomst, säger Moses Nsubuga.

För elva år sedan när Nsubuga stod på toppen av sin karriär som fotbollspelare i Elfsborg råkade han ut för en trafikolycka och tvingades amputera benet. Fotbollskarriären avbröts hastigt och inte förrän tio år senare får Nsubuga miljonersättningen av försäkringsbolaget.

– Jag har sparat och sedan rest lite. Men nu fokuserar jag på tränarkarriären, säger Moses Nsubuga som bland annat är ungdomsledare i Brommapojkarna.

Andra kända personer som gjorde ett lönelyft 2007 är den nu våldtäktsdömde operasångaren Tito Beltran, 43, (78 procent) filmregissören Måns Herngren, 43, (196 procent) och kommun och finansmarknadsminister Mats Odell, 61, (396 procent).

”När man är på topp”

– Det vanligaste sättet att få upp sin lön är genom att byta jobb eller arbetsuppgifter. Man ska göra detta när man känner att man är på topp, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Andra orsaker till stora inkomstlyft kan vara prestationer på arbetsplatsen. Örjan Ljung, 47, fick 1,5 miljoner av oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil när han kom med en ny idé till företaget.

– Jag visade på ett alternativt sätt att beräkna mängden propylen. Det är en produkt som säljs till plastindustrin. Det kändes jättebra. Vi kommer säkert hitta på någon rolig resa för pengarna, säger han.