Samlar döda djur för att bevisa gasattacken

Publicerad 2013-08-24

Världen fördömer den misstänkta gasattacken i Syrien.

Samtidigt finns inga klara bevis.

Nu samlar rebellerna områdets döda katter och hundar för att skicka till FN.

Uppemot 1 700 personer uppges ha dött i attacken mot den rebellkontrollerade förorten till Damaskus. Men inte heller områdets djur undkom angreppet.

Rebellerna har anklagat den syriska regimen för en gasattack och världens ledare har fördömt angreppet som dödade män, kvinnor och barn i flera av förortens stadsdelar.

Vädjar om tillträde

På fredagsmorgonen uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon det syriska ledarskapet att låta FN-inspektörer komma in i det område i Damaskus där den misstänkta gasattacken inträffade.

– Jag kan inte se någon bra anledning till varför någon sida, regering eller opposition, skulle neka den här möjligheten att ta fram sanningen, sa Ban Ki-moon i ett tal i Seoul, enligt Daily Mail

Samtidigt som inspektörerna väntar på tillstånd samlar rebellerna in egna bevis.

Att bevisa en saringas-attack är en kamp mot klockan, många av de biologiska bevisen försvinnner inom en månad. Samtidigt begravs många av attackens offer.

Samlar hundar och katter

Nu samlas områdets döda djur in som bevismaterial. Hundratals hundar och katter ligger döda på förortens gator. Rebellerna samlar in djuren för att skicka till FN:s vapeninspektörer för utredning. Samtidigt är bevis som inte samlats in av FN-inspektörerna själva inte lika starka och kan ifrågasättas av den syriska regimen som förnekar att en gasattack utförts.

Om det visar sig vara en gasattack är det troligtvis den värsta sedan Saddam Husseins Irak gasade ihjäl 5 000 kurder i Halabja.