Ministern om den gripne toppmilitären: Allvarligt

Publicerad 2023-10-19

Regeringen ser allvarligt på uppgifterna om toppmilitären. 

Gripandet sker i en för Sverige mycket känslig tid, enligt försvarsminister Pål Jonson (M).

– På den övergripande nivån har underrättelseinhämtningen mot Sverige ökat, säger han.

Försvarsminister Pål Jonson är mycket förtegen om gripandet av toppmilitären och hans hustru. När ministern anlände till Umeå till Moderaternas kongress strax före 13 gav han inga kommentarer.

Under partiordförande Ulf Kristerssons tal satt han bredvid utrikesminister Tobias Billström, statsministerns presschef stod bredvid och visade uppgifter på sin mobil och försvarsministern såg sammanbiten ut.

Efter talet stannade Pål Jonson och svarade på frågor. Det mesta hänvisade han till åklagare och Säkerhetspolisen.

– Jag har fått viss övergripande information om det här. Den uppgiften jag har fått gör att jag ser allvarligt på frågan, säger han.

Hur känsligt är det här för Sverige?

– Det är alltid känsligt för Sverige när det kommer till frågor som rör Sveriges säkerhet.

Jonson vill inte kommentera om han känner till uppgifter om mannens befattning, att han har en bakgrund inom svensk underrättelsetjänst och dessutom tjänstgjort i Ryssland. Han vill heller inte uttala sig om mannens agerande kan skada Sverige eller om han tror att det kan bli aktuellt med fler gripanden.

På frågan hur allvarligt det är att det sker ännu ett gripande på kort tid där misstanken rör brott mot Sveriges säkerhet svarar han:

– Det vi vet på en övergripande nivå är att hoten, riskerna och sårbarheten mot Sveriges säkerhet ökar. Det finns skäl att höja säkerhetsskyddet, det är något vi arbetar med.

Jonson tillägger att regeringen tillför extra resurser för att stärka försvaret, samt extra resurser till Säkerhetspolisen, detta med bakrund av det samlade säkerhetsläget som han betraktar som det allvarligaste sedan andra världskriget.

Genom att ge Säpo mer resurser ökar möjligheten att hitta personer som misstänks för likande brott, säger Jonson.

– När man tillför medel så förbättrar man förutsättningarna för dem att arbeta.

Statsminister Ulf Kristersson avböjer kommentar och hänvisar till Pål Jonson.

Följ ämnen i artikeln