Så kan militärpolisen hjälpa polisen

Boel Holm/TT

Publicerad 2023-09-30

En militärpolis har samma befogenheter och skyldigheter som en polis inom Polismyndigheten. Arkivbild.

Militärpolis har lyfts fram som ett alternativ för hur Försvarsmakten kan bistå polisen. Men vilka är de och vilka befogenheter har de?

En militärpolis har samma befogenheter, skyldigheter och rättigheter som en vanlig polis – men inom Försvarsmakten, säger Försvarsmaktens militärpolischef Rikard Bengtsson.

Vad som anses vara ”inom Försvarsmakten” blir knäckfrågan när man diskuterar hur militärpolisen skulle kunna bistå Polismyndigheten. På fredagen berättade statsminister Ulf Kristersson att regeringen ska ge Försvarsmakten i uppdrag att stötta polisen.

– Nuvarande definition och tolkning innebär att ”inom Försvarsmakten” är där FM genomför verksamhet eller densamma påverkas, eller vår materiel eller personal. Men tolkningen kan ju ändras om man tänker sig från politiken att Försvarsmaktens intressen är vidare.

Behöver omarbetas

I dag styrs militärpolisen av en förordning från 1980, skriven utifrån den tidens världssyn.

– Den behöver nog upparbetas och omarbetas, dels efter hur omvärlden idag ser ut och dels med ett Natointräde. I flertalet Nato-länder har militärpolisen lite mer långtgående möjligheter än vad vi har i Sverige. Vi har varit väldigt restriktiva med hur militärpolisen ska få användas och nyttjas.

Rikard Bengtsson överlåter till myndighetscheferna att svara på hur militärpolisen skulle kunna bistå i den situation som nu är, men menar att militärpolisen har förmågor och kapaciteter som skulle kunna nyttjas. Militärpolisen har förmåga att exempelvis bevaka, genomföra sök med hund och göra trafikkontroller.

– Flera av personalen har både grundutbildning till polisman och militärpolisutbildning samt förundersökningsutbildning. Kompetensmässigt står vi oss bra och skulle kunna hjälpa till på olika sätt.

– Polismyndigheten får specificera vad de skulle behöva hjälp med och vad de vill att vi ska bistå med.

Relativt liten

Militärpolisen finns i hela Sverige, men är en relativt liten organisation jämfört med många andra länder. Fram till slutet av 1990-talet var den avsevärt större men bantades kraftigt med resten av försvaret. När Försvarsmakten nu växer är det inte i första hand militärpolis man satsar på, så det är i nuläget ingen större styrka som skulle kunna bistå polisen.

– Det är det inte, men rätt utnyttjad vid rätt tillfälle skulle den absolut kunna göra skillnad.

Följ ämnen i artikeln