Salwan Momikas grova språk på Tiktok

Expert: ”Det finns helt klart inlägg som tangerar hets mot folkgrupp”

Publicerad 2023-09-07

Koranbrännaren Salwan Momika lever stora delar av sitt liv på sociala medier.

Aftonbladet har gått igenom flera timmar av hans livesändningar på Tiktok – där grova förolämpningar blandas med islamkritik.

Ofta riktar han sig direkt till muslimer:

”Koranbränningen avgörs av ert beteende. Minsta förbannelse, minsta svordom, minsta hot, minsta demonstration, skrik eller stökigheter, så bränner jag den direkt framför er”.

37-årige Salwan Momika från Irak har blivit världskänd sedan han började bränna muslimernas heliga bok, Koranen, på offentliga platser i Sverige.

Hans aktioner togs upp som ett av flera skäl till att terrorhotet ökat mot Sverige i samband med att Säpo i augusti höjde Sveriges terrorhotsnivå från en trea (förhöjd) till en fyra (hög).

Samtidigt som de allmänna sammankomsterna – som de i lagens mening kallas – sker så sänder också Momika flera timmar om dagen på sociala medier som Tiktok, där han i skrivande stund har över 174 000 följare.

Sände live – före upploppen

Aftonbladet har tittat på flera av Tiktok-sändningarna under perioden 1 till 4 september och följt förloppet före den koranbränning som ägde rum i Malmö den 3 september – och som följdes av våldsamma upplopp i Rosengård – samt diskussionerna efter.

Språket som talas under sändningarna är arabiska. Deltagarna uppger att de medverkar från olika länder runt om i världen. En del är positiva till koranbränningarna och hyllar Salwan Momika. Andra kritiserar – och hotar.

Salwan Momika håller en håller i en allmän sammankomst i Malmö.

Salwan Momika leder samtalet och varvar egna monologer med att svara på frågor. Ibland kopplar han även in sin kompanjon, Salwan Najem.

Språket är uppskruvat och grovt. Svordomar och förolämpningar duggar tätt. Udden är framförallt riktad mot islam och muslimer.

Vill slänga ut muslimer från Europa

Salwan Momika i en sändning på Tiktok.

Vid ett tillfälle i en sändning den 1 september får Salwan Momika frågor om varför han fokuserar sina aktioner kring en specifik religion, islam.

”Varför bränner du inte alla religiösa skrifter?” frågar en deltagare.

Momika svarar bland annat att islam är den enda religion som tillåter ”att man knullar, tillfångatar och dödar i religionens namn, som tvingar andra att välja mellan död och islam, som tar andras länder och tvingar människor på flykt, och som tvingar på sin religion på andra”.

Han säger också att muslimer borde ”slängas ut från Europa”, även sådana muslimer som låtsas vara ”gulliga”, eftersom ”de är farligare än Isis”.

En man ställer en till synes harmlös fråga om ifall Salwan Momika är kristen. Just frågan om vilken religion Momika bekänner sig till har varit återkommande, han har själv svarat på olika vis, bland annat att han är kristen, men också att han är ateist.

Riktar sig till muslimer

I Tiktok-sändningen svarar Salwan Momika mannen:

”Vad har du med detta att göra? Ta först ut muslimens kuk från din röv, sedan kan du ställa frågan om Salwan Momika har lämnat kristendomen eller inte... Salwan försvarar dig”.

I livesändningen riktar han sig också till muslimer och säger:

”Koranbränningen avgörs av ert sätt och ert beteende. Minsta förbannelse, minsta svordom, minsta hot, minsta demonstration, skrik och stökigheter, så bränner jag den direkt framför er”.

”Om ni beter er lugnt och fint, om ni besinnar er och har respekt, så bränner jag inte hela Koranen. Då kommer jag bara att riva ur de delar som uppmanar till mord, bränna dem och sedan kommer jag att lämna över Koranen till er med en blomma på”.

Tre greps under upploppen

Koranbränningen vid Värnhemstorget i Malmö sker klockan 13.00 den 3 september. Flera personer protesterar när Salwan Momika och Salwan Najem sparkar på Koranen och kritiserar och förolämpar islam och profeten Muhammed. Knappt en timme senare utbryter också ett våldsamt upplopp. Tre personer grips.

Från Momikas Tiktokflöde.

Senare på kvällen sker stenkastning mot polisen och flera bilar bränns i stadsdelen Rosengård.

Efteråt kommenterar Salwan Momika det hela i ännu en livesändning på Tiktok:

”Jag har avmaskerat Malmös invånare och de som skapade stök för att visa den svenska regeringen vad Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har gjort med Sverige”.

”Dumma i huvudet!”

En kvinna dyker upp i en sändning och frågar varför Salwan Momika inte utför sina koranbränningar utan polisskydd.

”Till dig som säger ’varför kommer du inte själv?’. Jag kommer ju själv, men polisen har i uppdrag att skydda mig från islams terrorism. Jag kommer och nedvärderar er Muhammed och er religion framför era ögon. Ni gör ingenting, ni bränner inget, ni är dumma i huvudet! Så fort Salwan sticker så kommer ni fram och bränner bilar och skapar stök”.

Han kallar också muslimska kvinnor i Malmö för extremister, eftersom de enligt honom lär sina barn att använda våld. I samtalen om, och ibland med, kvinnor använder han nedsättande ord som ”awra”, ungefär okunnig kvinna, som enligt honom är ett utryck från Koranen.

Debatterar socialtjänsten

I en sändning tar en gäst upp den svenska socialtjänsten.

Ett ämne som minst sagt har engagerat på Tiktok och andra sociala medier, där svenska myndigheter i en desinformationskampanj har anklagats för att röva bort barn och för att missbruka befogenheter i lagen om vård av unga, LVU.

Personen frågar i Salwan Momikas Tiktoksändning varför inte socialtjänsten agerar mot barn som kastar sten mot poliser.

Ett resonemang sätter igång mellan gästen och Momika.

Koranbrännarens slutsats är bestämd: ”Socialen kommer att ta barnen från sådana awra, 100 procent”, säger han.

”Barnen som gjorde så igår, de kommer att tas från sina föräldrar, 100 procent”.

”Gud kommer bränna dig”

En kvinna dyker plötsligt upp i sändningen och säger till Salwan Momika: ”Vi har ett talesätt, Gud ger tid men glömmer inte. Det kommer att komma en dag då något händer dig. Gud ger dig den här perioden, men det kommer att komma en dag då Gud kommer att göra något med dig som du inte ens kan fantisera om. Ingen av er kommer att förstå”.

Ordväxlingen trappas snart upp.

Kvinnan säger: ”Du kommer att få se Guds vrede och hämnd. Vi gör ingenting, vi väntar på Guds vilja”.

Salwan Momika svarar: ”Jag är redo att torka Guds bok med dina trosor, vad tycker du om det?”.

Kvinnan replikerar: ”Koranen är inte bara en bok, det är vårt levnadssätt. Den finns i våra hjärtan. Det handlar inte bara om en bok eller ett papper som du bränner, Gud kommer att bränna dig också”.

Efter en stunds debatt utbrister Salwan Momika: ”Tyst, annars tar jag bort dig från livesändningen! Jag är säker på att om jag skulle vilja ligga med dig en natt hade du sagt ja och kysst min hand…”

Kvinnan svarar: ”Du kommer inte ens nära min nagel. Du är vidrig, jag föraktar dig!”

Stoppar gåvor till Momika

Efter lördagens koranbränning i Malmö och det efterföljande upploppet i Rosengård riktas Salwan Momikas fokus allt mer mot staden.

Planerade aktioner i Helsingborg och Örebro ställs in ”av personliga skäl”.

Det är samma motivering som användes förra gången Salwan Momika återkallade två ansökningar om allmänna sammankomster i Stockholm.

Då hade Tiktok precis meddelat att man stängt av funktionen där man kan ge gåvor till en användare – något som Momika har beskrivit som sin enda inkomstkälla.

Budskapen blandas i sändningarna. Salwan Momika uppger plötsligt att han ska bränna Koranen utanför moskéer i Stockholm. Kompanjonen Salwan Najem, hoppar i nästa stund in och säger att han ska börja bränna Koranen ensam, utan Momika, “i en ny mycket annorlunda stil”.

Samtidigt säger Salwan Momika i en sändning samma dag att han snart tänker återkomma till Malmö, men inte till de centrala delarna ”utan till den där stadsdelen”.

”Rosengård” fyller Salwan Najem i.

Salwan Momika upprepar också flera gånger att han funderar på att flytta till Malmö: ”Eftersom jag har en uppgift nu att befria Malmö”.

Momika: ”Jag bojkottar er tidning”

Aftonbladet har kontaktat polisen i region Syd, som uppger att inga nya ansökningar om allmänna sammankomster kommit in efter helgen. I Stockholm har ett tillstånd givits för allmän sammankomst ”där det kan framkomma kritik mot islam” torsdagen den 7 september, enligt polisen. Men arrangören är varken Salwan Momika eller Salwan Najem.

Sveriges Radio Ekot uppger också att Momika återkallat samtliga ansökningar om kommande koranbränningar.

En motdemonstrant övermannas vid en koranbränning i Stockholm.

När Aftonbladet kontaktar Salwan Momika för att ställa frågor om livesändningarna på sociala medier svarar han per sms: ”Jag bojkottar er tidning och andra tidningar som böjer sig för islam och alltid försöker att fälla Salwan Momika och polera bilden av islam. Därför vill jag inte ställa upp på en intervju eller lämna en kommentar i er tidning”.

Aftonbladet har också sökt Salwan Najem utan resultat.

”Väldigt hätsk ton”

Ängla Pändel, advokat och ordförande för Institutet för juridik och internet, har fått ta del av livesändningarna som Aftonbladet kartlagt. Hon konstaterar att det är en svårt att säga säkert när yttrandefriheten går över gränsen och blir till allvarliga kränkningar.

– Det är ju en väldigt hätsk ton. Det finns helt klart inlägg som tangerar hets mot folkgrupp, eller förtal när det handlar om individer. Men Sverige har en långtgående yttrandefrihet som skyddar generella påståenden.

Får man säga vad som helst på sociala medier?

– Nej det får man inte. Det är här begränsningarna i svensk yttrandefrihet kommer in. Man får inte utsätta folk för hets mot folkgrupp, förtal, olaga hot, ofredanden eller förolämpningar. Det krävs en balanserad avvägning.

Vad innebär det att desinformation om exempelvis socialtjänsten sprids?

– Det är väldigt allvarligt för bilden av Sverige och för förtroendet för myndigheterna. Vi har ingen specifik desinformationslagstiftning i Sverige. Därför läggs istället ansvaret på dem som tar till sig av desinformationen, att vara källkritiska, och bemöta den med faktamässig information. Men det är klart att det påverkar bilden av både socialtjänsten och Sverige.

Följ ämnen i artikeln