Efter 200 sekunders avslöjande: Nu införs teoriprov för utlandsutbildade läkare

Publicerad 2024-01-04

Aftonbladets granskande program 200 sekunder kunde visa på ett omfattande fusk på flera läkarutbildningar i Östeuropa.

Nu inför Region Skåne ett teoriprov för att säkra kvaliteten i vården.

– Om man ska jobba med liv och död och väljer att fuska sig till en utbildning, då är det ju någonting som är allvarligt fel på individen från start, säger Caroline Mellberg, BT-chef i Region Skåne.

I oktober kunde Aftonbladets 200 sekunder avslöja ett omfattande fusk på flera läkarutbildningar i Östeuropa.

Studenter från fyra olika universitet delade slående liknande berättelser: Ett systematiskt fusk, bristfällig praktik och en utbildning som de anser inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Efter avslöjandet väljer Region Skåne att införa ett teoriprov för alla läkare som söker en BT-tjänst hos dem (läs mer om AT/BT/ST-tjänst i faktarutan, reds anm.) för att kvalitetssäkra läkarnas kunskapsnivåer.

– Vi blev inte förvånade kan man väl säga. Vi vet ju att det existerar, och att det är otroligt svårt med EU-lagstiftning, att en legitimation är jämställd överallt, säger Caroline Mellberg, regional BT-chef i Region Skåne och övergripande ansvarig för läkarnas utbildning i regionen.

Genrebild.

Provet är teoretiskt och omfattar de baskunskaper som förväntas vara uppnådda under läkarprogrammet. Ett underkänt resultat på provet betyder att personen inte får börja en BT-tjänst hos region Skåne.

Mellberg menar att regionen redan nu har ett system för att fånga upp de läkare som är oskickliga.

– Vi ser ju till att det inte går åt helvete. Vi som jobbar som handledare är ju med hela tiden och kollar upp allt så det blir rätt. Men det var tack vare er som vi införde detta teoretiska prov, säger hon.

Dilemmat: Kommer inte åt alla

Provet har redan införts - av 90 sökande fick de 28 nyexaminerade läkare med mest meriter genomgå det, och samtliga klarade sig. Men detta är på grund av att Region Skåne kan välja ut ”essen”, menar Mellberg.

– De fall ni belyser är ju naturligtvis jätteallvarliga. Men vi träffar ju också på stjärnorna. Majoriteten är ju bra individer, säger hon.

Det har funnits individer som upprepade gånger sökt sig till Region Skåne, där de i samband med intervjun sett att personen inte är i närheten av förväntningarna på en legitimerad kollega.

Men – de som inte klarar provet kommer fortfarande kunna jobba som legitimerade läkare, vilket oroar Caroline Mellberg.

– De som skaffat sig en legitimation på otillbörlig grund kommer ju inte söka sig till vårt system där de vet att det finns kontrollinstans. Utan de söker sig till något bemanningsföretag eller på andra sätt. Så får de ju lov att verka med sin legitimation ändå tills något går åt helvete.

Genrebild.

Öppet brev till Socialstyrelsen

Nu har det nationella BT-nätverket, som samlar 40 BT-chefer och studierektorer i samtliga regioner, skickat ett öppet brev till Socialstyrelsen.

Caroline Mellberg är BT-chef i Region Skåne.

De vill att samtliga regioner ska utse externa bedömare som utfärdar godkänd baskompetens, det vill säga BT. Det är på grund av att nätverket oroar sig för att nyexaminerade läkare vänder sig till oseriösa aktörer för att få ett godkännande på annat håll.

– Problemet är att de som fuskar kommer fortsätta välja de obskyra vägarna. För det är ju någonting som inte är bra från början. Om man ska jobba med liv och död och väljer att fuska sig till en utbildning, då är det ju någonting som är allvarligt fel på individen från start.

Region Skåne har stött på ett par individer där Caroline Mellberg senare på omvägar fått reda på att de har fått påskrivna papper, utan att ha gjort bastjänstgöringen överhuvudtaget.

– De har gått till en kollega som är lite godtrogen, jag vet inte varför. De har sagt att de har kompetensen och att de redan jobbat i ett land på en akut, så kan ett papper skrivas under.

Aftonbladet har sökt Socialstyrelsen.