Regeringen vidtar åtgärder efter avslöjandet om läkarfusk: Allvarligt

Persson efter ministermöten: ”Vi är inte nöjda”

Publicerad 2023-12-21

Efter 200 sekunders avslöjande om läkarfusk i Östeuropa har utbildningsminister Mats Persson (L) inlett en process med de berörda länderna.

Han kallar det för ”ett startskott till förändring”.

– Sveriges ingång i detta är att vi inte är nöjda att vi vill se åtgärder, säger han.

Aftonbladets avslöjande om ett omfattande fusk på läkarutbildningar har skakat om läkarkåren.

200 sekunder kunde bevisa att studenter som enkelt har fuskat på sina utbildningar i dag jobbar på svenska sjukhus.

– Jag ser mycket mycket allvarligt på detta, säger Mats Persson när han tog del av granskningen.

Han har kontaktat EU-kommissionen gällande frågan, och har haft möten med sina motsvarande ministerkollegor i Lettland och Tjeckien.

– Vi fått mycket reaktioner från läkare som bekräftar bilden av att det är för lite praktiska moment på de här utbildningarna, vilket får negativa konsekvenser i den svenska sjukvården.

”Vi förväntar oss åtgärder”

Persson berättar att de nu har ett startskott för ett arbete tillsammans med ett antal länder som de har haft ett möte med - där han har framfört att Sverige inte är nöjda, och att han förväntar sig åtgärder.

– Det är väldigt ovanligt att ett land pekar på brister i ett annat land och deras utbildningar. Väldigt ovanligt och jag skulle säga, lite kontroversiellt. Men vi är bestämda på att det här behöver göras och vi kommer inte ge oss.

Mats Persson (L).

Sverige skulle aldrig ha tagit initiativ till mötena om utbildningsminister inte trodde på att en förändring var möjlig. Men vad den förändringen skulle vara vill han inte gå in på.

– Syftet är att de här länderna ska vita åtgärder kring sina utbildningar, så studenter som utbildar sig i andra länder har rätt kompetens när de kommer tillbaka till svensk sjukvård.

Inträdesprov knäckfrågan

Läkarförbundets studentförening har efterfrågat inträdesprov för de studenter som utbildat sig utanför Sverige.

– Jag har förståelse för att det nu startar en debatt inom läkarkåren i Sverige kring de här frågorna, och jag bedömer att regionerna som anställer läkare kommer ha intryck av den här debatten. (...) Jag skulle inte bli förvånad om regionerna vidtar olika typer av åtgärder.

Skulle inträdesprov kunna vara en sådan åtgärd?

– Det är inte upp till mig att bedöma, men om regionerna skulle landa i att man vill ha det så skulle jag inte bli förvånad.

Följ ämnen i artikeln