Agnes Wold sågar forskningen bakom nya alkoholråden

Publicerad 2023-09-15

Dricker du fyra små glas vin under en kväll har du ett riskbruk, enligt Socialstyrelsen.

Överläkaren Agnes Wold håller inte med:

– Det finns ingen vetenskap bakom detta, det är inte klokt!

Socialstyrelsens uppdaterade rekommendationer vad gäller så kallat riskbruk av alkohol har vållat debatt.

Hälso- och sjukvården bör erbjuda stöd till den som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare.

Ett standardglas motsvarar en liten starköl eller ett litet glas vin.

En skärpning av nivån för männens del (för kvinnor är nivån densamma som tidigare) har gjorts till följd av ny forskning som visar att män löper större risk än vad man tidigare har trott att drabbas av alkoholrelaterade skador, uppger Socialstyrelsen.

Överläkaren Agnes Wold, som också är professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet, håller absolut inte med.

– Man påstår att det finns ”ny forskning” som visar att allt intag av alkohol är skadligt. Det stämmer inte alls, säger hon.

Överläkaren Agnes Wold.

Leder till moralism

Hon anser att Socialstyrelsen drar slutsatser genom att feltolka forskningen med ”kreativa metoder”.

– Det är samma gamla forskning som vi haft i 30 till 40 år som visar att ett intag av måttlig mängd alkohol varje dag är förknippat med en lägre dödlighet och hjärt- och kärlsjukdom. Det är inget som har förändrats där, säger hon.

Agnes Wold säger också att myndigheten både utgår från vetenskap och väger in synpunkter från intressegrupper, något som hon menar leder till en moralism som läggs på människor.

– Man frågar sig varför de ska skärpa reglerna just nu. När jag var ung hade vi enorma problem med alkoholism och alkoholrelaterade dödsfall och sjukdomar. Men det har minskat drastiskt, unga personer dricker knappt alls.

Kritisk till ”riskbruk”

Hon är också kritisk till termen ”riskbruk”.

– Det är en helt ovetenskaplig term. Risk för vadå? Det finns ingen risk för medicinska skador med den här dosen. De menar kanske att det är en risk att man ska trappa upp drickandet, men det kan man ju göra vare sig man dricker noll, ett eller nio glas i veckan.

De nya rekommendationerna kommer att leda till att fler oroar sig – särskilt kvinnor som ofta är rädda för att få bröstcancer. Och den som råkat få bröstcancer kan oroa sig för att hon själv ådragit sig det genom riskbruk av alkohol, säger Agnes Wold.

– Primärvården har redan så mycket att göra. Nu kommer de att bli överhopade av att de också ska fråga folk om hur mycket de dricker.

Anstormning

Fredrik Sparring.

En som också är oroad för belastningen på primärvården är företagsläkaren Fredrik Sparring, som arbetar på Avonova, och har lång erfarenhet inom alkohol- och drogfrågor.

Han tror att det finns en risk att vården kommer att få en anstormning av rehabiliteringsärenden eftersom Socialstyrelsen i rekommendationerna mycket tydligare pekat ut hälso- och sjukvårdens ansvar att ge stöd och vård.

– En följd är att man räknar med att kanske 15 procent av svenskarna har ett riskbruk av alkohol. Skulle många av dem göra som Socialstyrelsen säger och söka vård kan man undra hur den allmänna hälso- och sjukvården skulle kunna hjälpa de personerna.

Vill hjälpa till

Men hans utgångspunkt är inte att de nya rekommendationerna är fel – utan att även företagshälsovården bör få hjälpa till.

– Vi inom företagshälsovården vill gärna vara med och bidra till att de här rekommendationerna omsätts i praktiken, och hoppas därför att Socialstyrelsen preciserar det vidare i ett uppdrag för oss.

Exempelvis skulle den som är orolig för sina alkoholvanor kunna söka till företagshälsovården utan att arbetsgivaren informeras. Den modellen finns men är ovanlig, säger Fredrik Sparring. Detta eftersom arbetsgivaren bekostar all företagshälsovård.

Kunde tagit i mer

Fredrik Sparring tycker också att Socialstyrelsen kunde ha tagit i ännu lite mer i de nya rekommendationerna, framförallt gällande veckokonsumtionen, eftersom det numera finns mycket forskning som visar på alkoholens skador även vid återkommande konsumtion på låga nivåer.

Fredrik Sparring anser att en halvering till sju glas per vecka hade krävts i stället för de tio glas som gäller i de nya rekommendationerna.

Då hade Sverige hamnat på samma nivå som Kanada och Nederländerna.

– Forskningen blir alltmer tydlig när det gäller bevis för att alkoholens inverkan är skadlig redan vid låga nivåer över tid. Till exempel ökar även små mängder alkohol risken för hjärtrytmrubbningar, som i sin tur är en betydande riskfaktor för stroke. Konsumtion av alkohol ökar också risk för cancer, särskilt bröstcancer och cancer i mag- och tarmkanalen. Störst hälsorisker finns för ungdomar, gravida och äldre personer.

Följ ämnen i artikeln