Muf vädjade om att hemlighålla rapport – nu växer kritiken

Publicerad 2023-06-27

Douglas Thor, ordförande i MUF.

Moderata ungdomsförbundet vädjade om att hemlighålla internutredningen om misstänkt röstköp.

Parallellt växer kritiken mot att Moderaterna inte markerat hårdare mot ungdomsförbundet.

– Det är Ulf Kristerssons skyldighet att agera, säger en M-källa.

Myndigheten Mucf betalar varje år ut miljontals kronor till Moderata ungdomsförbundet, Muf. Efter rapporterna om misstänkt röstfusk inledde myndigheten en utredning, bland annat ville man se ungdomsförbundets internutredning om händelsen.

I en mejlväxling som Aftonbladet tagit del av skickar Muf utredningen till Mucf men begär sekretess och att den inte lämnas vidare: ”Den information som lämnas i detta är resultatet av en intern utredning med känsliga uppgifter”, skriver Johannes Thernström, generalsekreterare på Muf.

– Den var intern, så det talar för sig själv tycker jag, säger Johannes Thernström till Aftonbladet om varför han ville att utredningen skulle hållas hemlig.

Men utredningen har tillgängliggjorts i och med Mucf:s beslut om att strypa bidraget till Muf. Det står bland annat att ungdomsförbundets ordförande Douglas Thors agerande förtjänar kritik. ”Han borde inte startat chatten, uppmuntrat till att betala medlemsavgifter eller utryckt sig på det sätt som gjorts. Han borde ha följt gällande rutiner kring hantering av medlemsärenden. Utredningen konstaterar att som ledande företrädare har man ett extra tungt ansvar att agera som föredöme”, står att läsa i rapporten.

Behövs ”kulturförändring”

Internutredningen konstaterar också att det behövs ett ”kulturförändringsarbete” för att alla ska känna sig trygga och välkomna i Muf.

Douglas Thor säger till Aftonbladet att Muf har en dialog med Mucf och att han och ledningen i ungdomsförbundet kommer att lyssna in eventuella rekommendationer från myndigheten.

– Givetvis är det så att Muf är en demokratisk organisation.

Enligt källor med insyn är Muf-härvan mycket problematisk för Moderaterna. En M-källa säger att det finns kritik ända upp i partistyrelsen och att flera i partiet har uppfattningen att partiledningen borde ha agerat betydligt hårdare.

– Sätter man inte ner foten kommer liknande saker att återkomma, partiet riskerar att skadas. Ulf Kristersson pratar om vikten att vara den vuxna i rummet. Då måste han börja i sitt eget parti. Annars kommer inte människor ha förtroende för att Moderaterna kan leda Sverige, säger källan.

Partiledningens agerande är avgörande

De som har höga poster i Muf i dag kan komma att ha höga poster i Moderaterna inom några år, menar källan. Därför är det extra viktigt att partiledaren markerar.

– Annars skickar man ut signaler om att det här är okej.

Men även inom Muf höjs röster om att partiledningen måste agera. En högt uppsatt person inom Muf säger till Aftonbladet att partiledningens agerande nu är avgörande för Muf:s framtid.

– Douglas kommer aldrig att avgå om inte partiet säger åt honom att göra det. Men det finns även många i partiet som tjänar på att ha honom kvar på positionen. Muf sitter på många viktiga platser i partiet, säger källan.

Källan pekar också på att skandalerna i Muf nu börjar färga av sig på Moderaterna. Inför Almedalsveckan, som startar på tisdagen, riktas fokus mot Muf:s problem i stället för Moderaternas politik.

– Nu måste Ulf stå och svara på frågor om demokratiproblem i ungdomsförbundet när han egentligen borde prata om regeringens framgångar.

Ett haveri

Douglas Thor valdes till ordförande för Muf med knapp majoritet, 52 mot 49, i november förra året. Sedan dess har interna stridigheter fortlöpt. En högt placerad person inom Muf säger att medlemstillväxten och opinionsstödet bland unga sviktar och att förbundet inte har tid att fokusera på politik.

– Man har inte haft tid att politikutveckla, det är bara interna konflikter. Han har inte tid att var ute bland medlemmar, han måste släcka bränder istället. Förbundet mår inte bra av det, säger personen.

– Det är ett haveri. Det har fått hålla på under för lång tid.

Moderaterna ser allvarligt på agerandet

Muf har beviljats 2,8 miljoner kronor av Mucf för 2023. 1,35 miljoner kronor av det beloppet hålls nu inne. Mucf konstaterar i sin utredning att röstköp inte har förekommit men att ordförandes försök att köpa röster och därmed påverka valet av ordförande i Jämtlandsdistriktet är ytterst problematiskt.

”Att som företrädare för en organisation, sett till den ställning denne har inom verksamheten, försöka påverka medlemmarnas inflytande anser Mucf strider mot villkoret om demokratisk uppbyggnad”, skriver myndigheten.

Moderaternas partisekreterare Karin Enström säger att M ser allvarligt på händelsen och Douglas Thors agerande.

– Vi förutsätter, och det säger jag med kraft, att förbundet rätar ut de frågetecken som finns och som Mucf har. Man måste visa att Muf är en demokratisk organisation.