Myndigheterna varnar – stor risk för bränder i flera delar av Grekland

Uppdaterad 2023-07-25 | Publicerad 2023-07-24

I snart en vecka har bränder härjat på den grekiska ön Rhodos och under söndagen blossade bränder upp på ön Korfu.

Fler regioner hotas nu av den extrema värmen och ett flertal länder hjälper till i räddningsarbetet.

”De internationella bidragen är avgörande”, säger Ioannis Artopios, talesperson för den grekiska brandmyndigheten.

Under måndagen brinner det fortfarande på flera platser i Grekland. Räddningsinsatserna pågår för fullt och ett stort antal människor har evakuerats till följd av bränderna.

”Det är den största evakueringen av invånare och turister som någonsin utförts i Grekland”, skriver myndigheterna.

Den grekiska kustbevakningen uppgav under måndagsmorgonen att drygt 3 700 personer evakuerats från stränder via båtar.

Ioannis Artopius, talesperson.

Rhodos

Under söndagsnatten har släckningsarbetet på ön Rhodos fortsatt och enligt det lokala brandförsvaret har branden fått ny fart, skriver den grekiska tidningen Kathimerini.

Branden har främst fått ny fart på den södra delen av ön vid byn Asklipio. I släckningsarbetet används båda flygplan och helikoptrar från Turkiet, Kroatien och Egypten.

Under morgonen ska temperaturen ha sjunkit något, vilket har förbättrat förhållandena. Men då det brinner på flera ställen inom ett stort område är risken stor att branden fortsätter sprida sig.

Enligt BBC sa Rhodos vice borgmästare, Athanasios Vyrinis att ”Det finns bara vatten och enklare mat. Vi har inte madrasser och sängar”

Enligt borgmästaren har folk fått använda kartonglådor att sova i och de som anländer till Rhodos har ingenstans att bo.

En man kastar en hink vatten på lågor vid ett hus på Rhodos.

Korfu

I den nordöstra delen av ön Korfu brinner det fortfarande. Enligt brandkåren ska branden inte ha nått någon bebyggelse. Under natten evakuerades flera områden och nödmeddelanden skickades ut.

Borgmästaren i norra Korfu, Giorgos Mahimaris, har i sina uttalanden pratat om att bränderna kan vara anlagda, då tre av bränderna utbröt samtidigt.

Lågor letar sig uppför en kulle på Rhodos, 24 juli.

Evia

På ön Evia utanför Aten har flera byar evakuerats efter att bränder brutit ut. Enligt brandmyndigheten ska en ny brand ha blossat upp under morgonen.

Flera flygplan och helikoptrar är involverade i släckningsarbetet, som försvåras av att det blåser starka vindar i området.

Varningar över hela landet

Det grekiska ministeriet för klimatkris och civilskydd varnar för hög brandrisk är i stora delar av Grekland just nu och uppmanar folk att vara extra försiktiga och ”undvika handlingar i det fria som kan orsaka brand”.

Bland annat uppmanas man inte kasta fimpar, använda sig av verktyg som ger i från sig gnistor och att inte grilla utomhus.

I regionerna runt huvudstaden Aten råder den allvarligaste varningen på en femgradig skala. Samma varning är även utfärdad på Rhodos med omkringliggande öar och på Peloponnesos regionen samt delar av västra Grekland.

I större delar av landet råder den nästallvarligaste varningen, där ibland på ön Kreta.

De grekiska myndigheterna varnar för hög brandrisk i stora delar av landet.

Inte säkert att resurserna räcker

Trots att stora resurser används i släckningsarbetet menar forskaren Gavriil Xanthopoulos, vid Institutet för Medelhavets skog och ekosystem och skogprodukts teknologi att resurserna kanske inte är tillräckliga.

”Vi utökar våra styrkor, vi kan släcka bränder upp till en viss nivå, men utan skogsbruk bygger vi upp biomassa som gör nästa incident mer explosiv”, säger han till tidningen Ekathimerini.

Han menar att det uppstår en ”skogsbrandsparadox”, där man kan tillföra mer resurser till brandförsvaret men så länge det samlas brandfarligt material i skogarna blir de bränder som väl startar svåra att släcka.

Trots att Grekland utökat sitt antal brandbekämpande plan och helikoptrar, menar Xanthopoulos att det kanske inte är tillräckligt, om man inte åtgärdar de bakomliggande orsakerna till bränderna.