Yahya Ibrahim, 20, döms för mordet på Ismail Abdos mamma

Publicerad 2024-04-08

I höstas mördades en 58-årig kvinna i Uppsala.

Nu döms två personer för mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma.

Yahya Ibrahim, 20, får livstids fängelse och utvisning.

Yahya Ibrahim, 20, döms för mordet på Ismail Abdos mamma.

Den 6 september förra året sköts en 58-årig kvinna till döds i Uppsala. Hon var mamma till Ismail ”Jordgubben” Abdo som hamnat i en konflikt med Foxtrotledaren Rawa ”Kurdiska Räven” Majid.

Mordet var startpunkten för höstens blodiga våldsvåg där ett stort antal människor dödades.

Nu döms två personer för det brutala dådet.

Yahya Ibrahim, 20, döms till livstids fängelse och utvisning.

– Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning, och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner. Omständigheterna är synnerligen försvårande, och det har inte framkommit några som helst förmildrande omständigheter, säger chefsrådmannen Jenny Forkman, i ett pressmeddelande.

Mannens försvarare Viktor Isero säger att de planerar att överklaga domen.

– Min klient är så klart missnöjd med att han döms mot sitt nekande och jag är övertygad om att han kommer vilja överklaga domen. Det har varit försvaret uppfattning att det funnits luckor i utredningen kring att han befunnit sig på brottsplatsen, säger Viktor Isero.

Döms till sluten ungdomsvård

Hans medbrottsling, en nu 16-årig pojke, döms till fyra års sluten ungdomsvård.

Tingsrätten menar att det är bevisat att Yahya Ibrahim höll i vapnet och avlossade skottet som dödade kvinnan. Den nu 16-årige pojken bedöms dock som medskyldig till mordet också.

– Den yngre av de båda gärningsmännen var bara 15 år gammal när mordet begicks. Hade han fyllt 18 år hade även han dömts till livstids fängelse, trots att det inte var han som sköt, säger Jenny Forkman.

Efter mordet på mamman lämnade sörjande blommor utanför.

Yrkade på fängelse även för 15-åringen

Tingsrätten skriver också att kvinnan som mördades inte hade något med konflikten att göra.

”Tingsrätten konstaterar att mordet på XX var en del i en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot, men att XX själv inte hade någon annan inblandning i konflikten än att hon var mamma till en av de utpekade ledargestalterna. Vidare konstaterar tingsrätten att omständigheterna kring mordet är synnerligen försvårande”, skriver tingsrätten.

Åklagaren Erik Grönvall, som lett utredningen, yrkade på både livstids fängelse och utvisning för Yahya Ibrahim.

Han ansåg även att 15-åringen gjort sig skyldig till livstids fängelse. Men på grund av pojkens låga ålder yrkade åklagaren på sex års fängelse, alternativt fyra års sluten ungdomsvård.

– Jag är överlag nöjd med domen. Jag anser att man kan döma 16-åringen till fängelse, men är inte överraskad av att tingsrätten fattat ett annat beslut, säger han.

Vapen som misstänks ha använts vid mordet på mamman.

”En sorg som inte går att beskriva”

Ismail Abdo.

I flera veckor pågick rättegången mot de misstänkta mördarna. Kvinnans anhöriga var med på samtliga av förhandlingsdagarna i tingsrätten.

– De visar ingen ånger, tycker vi. Att 20-åringen skrattat och dansat under rättegången är provocerande. Vi håller med åklagaren och hoppas att domaren är rättvis, har kvinnans anhöriga tidigare sagt till Aftonbladet.

De berättade också att rättegången var otroligt påfrestande för hela familjen.

– Vi har haft ett helvete. Hela familjen har blivit klassad som en kriminell familj. Det stämmer inte. Vi har inte kunnat känna oss trygga i vårt egna hem, sa en av mammans döttrar då.

En annan av mammans döttrar sa att en rättvis fällande dom skulle lindra deras lidande lite – även om det inte tar bort sorgen efter deras mamma.

– Vår mamma är borta och kommer inte tillbaka. Det är en sorg som inte går att beskriva. Vi älskade vår mamma och hon var älskad av alla hon kände. Hon var en oskyldig kvinna som de dödade.