MSB: ”Vi följer bara skattelagstiftningen”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Brandmän och andra som ryckte in för att bekämpa sommarens skogsbränder ska förmånsbeskattas för den kost och logi de fått.

Förmåner som de sedan ska dra av för i sin deklaration.

– Vi måste som statlig myndighet följa skattelagstiftningen och förmånsbeskatta det här, säger Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal.

Räddningspersonal som Aftonbladet talar med är starkt kritiska till att de ska förmånsbeskattas för mat och boende som de tagit del av när de jobbat under sommarens skogsbränder.

– Vi lämnade familjer och semester för att hjälpa Sverige i kris. Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter, säger en person som Aftonbladet pratat med som jobbade med en specialistfunktion.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, hade inte klart för sig exakt hur beskattningen skulle påverka de som ryckte ut för att bekämpa skogsbränderna.

– Vid rekryteringstillfället informerade vi om att de skulle förmånsbeskattas men vi kunde inte svara på alla frågor om hur det skulle hanteras rent praktiskt, säger Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal.

Nu har de fått besked från Skatteverket att mat som delats ut under brandbekämpningen och gratis boende i tält och skolor räknas som förmåner som sedan kan dras av i deklarationen.

– Vi måste som statlig myndighet följa skattelagstiftningen och förmånsbeskatta det här. När det gäller till exempel tältboende där marknadsvärdet är litet eller obefintligt så kan vi begära en justering av det värdet från Skatteverket. Det måste i så fall göras för varje enskild boende.

”Tar med oss att informationen borde varit tydligare”

– Vår ambition är att vi ska hinna göra det och hjälpa arbetstagarna med den redovisning de behöver göra till oss. Vi har också informerat om vilka avdrag de kan göra i samband med sin deklaration. Men det blir mycket administration, både för oss och för arbetstagaren, säger Klara Hörnqvist.

Alla ”förmåner” som de som bekämpat bränderna tagit del av kommer därmed att dras av i samband med deklarationen. MSB beklagar att informationen varit otydlig, administrationen efter skogsbränderna har varit omfattande.

– Vi hade inte resurser att svara på alla frågor mitt under bränderna. Vi fick pausa arbetet och därför kommer det här utskicket först nu. Det är såklart olyckligt och vi får ta med oss att vi måste ha tydligare information. Nästa gång kommer de få den här blanketten direkt.

Vill se ett undantag i skattelagstiftningen

MSB har lyft frågan om ett undantag i skattelagstiftningen för de som jobbar i den nationella insatsverksamheten, till Arbetsgivarverket.

– Resor och boende är nämligen undantaget beskattning i våra internationella insatser och vi ser ett behov av ett undantag även för insatser i Sverige. Tyvärr har vi än så länge inte fått något gehör hos Arbetsgivarverket, säger Klara Hörnqvist.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Foto: Drago Prvulovic/TT
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Dokument: Ljusdal efter branden

Publicerad:

LÄS VIDARE