"Var mycket känslosamt"

Publicerad 2014-12-26

På fredagen hölls en minnesgudstjänst för offren i tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004.

Under en ljusmanifestation föll drottning Silvia i tårar.

– Kungen och drottningen tyckte att det var mycket känslosamt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

1 800 personer hade bjudits in till minnesgudstjänsten i Uppsala domkyrka på fredagseftermiddagen. På plats fanns bland annat statsminister Stefan Löfven, sjukvårdsministern Gabriel Wikström, strategiministern Kristina Persson, Folkpartiets partiledare Jan Björklund, ärkebiskop Antje Jackelén, kungaparet, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Drottningen torkade tårarna

Stefan Löfven hade ”svårt att hitta rätt ord” när han talade under gudstjänsten.

– Ingen sorg jag känt i livet kan jämföras med den många av er lever med. Att älska någon är bland det vackraste och samtidigt svåraste en människa kan göra. Genom att älska öppnar du upp ditt liv för en så stor glädje, men du riskerar också en avgrundsdjup förtvivlan, sa han.

Han uppmanade de överlevande att våga visa känslor efter katastrofen.

– Vad kan vi människor göra efter förlusten av någon vi älskar. Vi kan bära med oss minnena av kärleken. Det kan aldrig tas ifrån oss. Vi kan älska livet, i all dess bräcklighet. Vi kan se dem som är nära oss i dag, hålla om dem och visa vad vi känner för dem. Vi samlas i dag för att hedra alla er som förlorade livet i tsunamikatastrofen i december 2004. Era liv släcktes men minnet av er kärlek lyser i mörkret, sa han.

Under en ljusmanifestation, då hundratals ljus tändes till minne av offren, tog känslorna över för drottning Silvia. Flera gånger tvingades drottningen torka bort tårarna med en näsduk. Efter ceremonin lämnade hon kollekt till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete.

– Kungen och drottningen tyckte att det var mycket känslosamt. Tal, solosång och psalmer tillsammans gjorde att ceremonin blev stark och värdig, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

"Vi har bättre beredskap"

Efter katastrofen för tio år sedan kritiserades UD för att ha saknat ledning under krisarbetet. Sverige har en betydligt bättre beredskap för liknande händelser i dag, sa statsministern.

– Alla departement på regeringskansliet har en katastroforganisation. Det är bättre organisation inom regeringskansliet men också mellan regeringen och myndigheter så att det ska gå snabbare att få reda på om det händer något. Vi har bättre beredskap och mer resurser. Men man ska samtidigt ha respekt för att det alltid kan hända det oväntade och oförutsägbara, sa Löfven till Aftonbladet.

543 svenskar miste livet i katastrofen. Ännu fler skadades och förlorade sina anhöriga. Enligt en ännu opublicerad studie har de yngre som drabbades av katastrofen klarat sig sämre än de vuxna som skadades eller förlorade sina anhöriga. Intervjuer, som gjordes med barn som var mellan 10 och 15 år, visar hur flera lider av posttraumatisk stress.

– Det måste finnas hjälp med samtalsstöd och annat stöd utifrån individens behov. Självfallet måste vi finnas där både som medmänniskor men också det professionella samtalsstödet som behövs ska kunna hjälpa till i skolan och på annat sätt, sa Stefan Löfven.

"Ny mening kan växa fram"

Han beskrev hur han ”delar sorgen” med alla överlevande.

– Vi förstår att det är deras sorg men vi delar den och vi i resten av landet finns där som stöd.

Även ärkebiskopen Antje Jackelén talade under minnesgudstjänsten. Hon beskrev hur människor blivit alltmer maktlösa inför upprepade naturkatastrofer, en konsekvens av hur vi behandlat vår planet.

– Vi kan bygga ett internet som omsluter hela världen. Vi kan nå till Mars och ända in i en kometkärna. Samtidigt som vi flyger som ett löv när naturens krafter släpps loss, sa hon.

Samtidigt ville hon inge hopp till de efterlevande.

– Kärlek är större än alla våra missade tillfällen att visa omsorg. Ny mening kan växa fram ur det som saknar mening.