Löfven: Det är inte mitt fel

Uppdaterad 2014-12-05 | Publicerad 2014-12-04

Alliansen ville att Löfven skulle be om ursäkt för förra årets budgetomröstning.

Stefan Löfven vägrade.

– Det där är sandlåda. Hur långt ska vi gå tillbaka, säger han i SVT:s ”Aktuellt”.

Stefan Löfven frågades ut i SVT Aktuellt.

Stefan Löfven sa under torsdagskvällens Aktuellt att han förutsåg att det skulle kunna bli en svår situation i riksdagen redan för ett år sedan.

– Om inget av blocken får majoritet så blir det två alternativ: samarbeta över blockgränserna eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Att samarbeta med SD är inget alternativ för något av blocken och då är det över blockgränsen som gäller, säger Löfven.

Han menar att han redan efter valet, den 18 september, bjöd in Alliansen för att diskutera ett samarbete.

– Mitt ansvar är tydligt, att få i gång samtal. Men de ville inte diskutera budgeten. Jag har ett ansvar som regeringschef att se till att det finns möjlighet till samarbete. Men för samarbete krävs det två parter, också någon på andra sidan som vill prata när man sträcker ut en hand, säger Löfven.

Nekade ursäkts-erbjudande

Den socialdemokratiske ledaren fick också svara på frågor om att alliansledarna krävde en ursäkt av honom under krismötet, som statsministern bjöd in till efter SD:s budgetbesked i förrgår, för att S bröt isär Alliansens budget förra året. Löfven svarade med att likna Alliansens krav på en ursäkt vid en sandlåda och hävdade att det är fel att gå tillbaka till förra året i en diskussion om vad som händer nu.

– Vi bröt inte praxis. Vi förhindrade en svag statsbudget, säger Löfven i Aktuellt.

Centpartiet bekräftar för Aftonbladet att Annie Lööf ställde krav på en ursäkt under det hemliga mötet.

– Men nej, han bad inte om ursäkt för detta. Han såg inte problemet med det och det bekräftade han själv i Aktuellts studio, säger Oscar Sundevall, pressekreterare år Annie Lööf.

Till Expressen säger Centerledaren:

– Ett annat krav var att de skulle erkänna att det de gjorde förra året var fel - att man ska behandla en budget i sin helhet. Det vägrade han att göra.

Hon menar att erbjudande inte skulle ha räddat Löfven ur situationen, men att man ville se till att minoritetsregeringar i framtiden ska kunna styra landet.

– Stefan Löfven bör ta sig en funderare på om han inte ska ta vår utsträckta hand, säger Lööf till tidningen.

”SD har rivit av plåstret”

Inför det kommande valet i mars tror Stefan Löfven att det svenska folket fått en tydligare bild av Sverigedemokraterna.

– De har lagt ner dimridåerna. De har sett till att pensionärerna inte får någon sänkt skatt, som de sa att de ville. De har rivit av plåstret och sett till att alla ser att de bara bryr sig om en enda fråga och ingenting annat, säger Löfven i Aktuellt.

Han tror också att riksdagen efter valet kommer genomsyras av mer samarbetsvillighet.

– Jag tror att det finns intresse efter ett val att reda upp den här situationen. Det är svårt att se att riksdagspartierna efter en sådan här situation inte ska kunna sätt sig ner och diskutera och samarbeta, säger Stefan Löfven.