Sofia och Chris kom tillsammans

Uppdaterad 2012-05-23 | Publicerad 2012-05-22

Chris och Sofia anlände tillsammans.

Sofia Hellqvist och Chris O'Neill anlände till Slottskyrkan tillsammans – utan sina kungliga respektive.

– Det var fantastiskt, sa Chris O'Neill till Aftonbladets Mattias Sandberg efter dopet.

Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist och prinsessan Madeleines pojkvän Chris O'Neill anlände till Slottskyrkan arm i arm strax efter klockan 11.30.

Sofia klädd i en puderrosa klänning, höga klackar och med en beige kreation i håret. Amerikanske Chris är klädd i jaquette.

Sitter bredvid varandra

Precis som vid kungens 60-årsfirande 2006, då prinsessans dåvarande pojkvän Jonas Bergström och prinsens dåvarande flickvän Emma Pernald anlände till den privata festen med varandra, kom prinsessans och prinsens respektive tillsammans.

Sofia och Chris sitter också bredvid varandra i kyrkan. Men de får nöja sig med att bevittna ceremonin lite på avstånd – de har placerats långt bak i kyrkan, på rad 19 av 26.

– De verkar glada, rapporterar Mattias Sandberg, Aftonbladets reporter på plats i kyrkan.

På samma bänkrad sitter bland andra en av prinsessan Madeleine bästa kompisar Josephine Genetay.

Carl-Philip, som blir en av faddrarna till Estelle, anlände redan vid 10.30-tiden ensam till borggården vid slottet, klädd i uniform. Prinsessan Madeleine dök upp en stund efter sin pojkvän i sällskap med kronprins Frederik av Danmark och kronprinsessan Máxima av Nederländerna.

"Var fantastiskt"

– Det var fantastiskt, sa Chris O'Neill till Aftonbladets Mattias Sandberg efter dopet.

Det var kungen som fattade det slutgiltiga beslutet om vilka som skulle bjudas in till Estelles dop.

Av de drygt 400 gästerna som bjudits in till dopet är Chris och Sofia de största skrällarna.

– Enligt gamla regler skulle det ha krävts att de var förlovade. Jag blev lite förvånad, jag trodde kungen var mer konservativ, men han vill vara modern, säger hovexperten Sten Hedman.

I dagens tidning kunde Aftonbladet avslöja vad som fick kungen att ändra sig – Victoria och Daniel ville se familjen samlad.

Svensk damtidnings hovreporter Johanna Lejon tror att det beror på att kronprinsessan Victoria är glad över att se sina yngre syskon så lyckliga med sina respektive.

– Jag tror att kronprinsessan Victoria och Daniel har ett finger med i spelet. De kommer väldigt bra överens med båda och vill att de ska vara med och fira den här stora dagen, säger hon.

Inte med på gästlistan

Varken Sofia eller Chris stod dock med på gästlistan som hovet offentliggjorde i går.

– Nej, de finns inte med på gästlistan. Men de är inbjudna. Vi försöker redovisa den statsceremoniella delen. Det vill säga de offentliga personerna. Men övriga har vi lämnat utanför, sa ­Bertil Ternert, hovets informationschef, till Aftonbladet då.

Flera hovexperter tror att Sofias och Chris närvaro på dopet tyder på att de två paren snart kommer att förlova sig.

– Det tyder på att det är seriöst och att de troligtvis kommer att förlova sig, säger historikern och Victorias gamle lärare Herman Lindqvist.

Hovexperten Sten Hedman gör samma bedömning.

– De bor ihop, lever sina liv tillsammans och är väldigt nära förlovning, säger han.