(S)trid om sparsam skuggbudget

Publicerad 2012-10-02

Magdalena Andersson.

Det riskerar att bli stormigt när socialdemokraternas riksdagsgrupp i eftermiddag formellt ska godkänna S-budgeten.

Att partiet satsar mindre än regeringen har fått vänsterfalangen att se rött.

För andra gången på kort tid har Stefan Löfven fått problem med vänsterfalangen i Socialdemokraterna. Först reagerade de på att han presenterade partiets politiska inriktning som en ”affärsplan”. Nu kan Aftonbladet avslöja att partivänstern slagit bakut för att partiledningen inte kommer att utnyttja hela Anders Borgs budgetutrymme på 23 miljarder.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska den sparsamma linjen säljas in med behovet av en buffert om krisen i Europa slår hårt även mot Sverige. Som bonus kan man i nästa skuggbudget hävda att eftersom man satsade mindre än regeringen 2013 kan man spendera mer valåret 2014.

– Det är smart tänkt men jag tror ändå att väljarna vill att vi satsar mer på välfärden redan nu, säger en S-källa.

Vill visa ansvarstagande

Aftonbladet har tidigare avslöjat kommunikationsstrategin bakom skuggbudgeten. Ett bärande inslag är att visa sig mer ansvarsfulla än regeringen. I intervju efter intervju har den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson slagit fast att Anders Borg av valtaktiska skäl riskerar Sveriges finanser. Det har gjort finansministern rosenrasande.

– Socialdemokraterna ägnar sig åt politisk opportunism, dundrade Borg i budgetdebatten i riksdagen.

Det var exakt den reaktion som S-toppen hoppades på eftersom budskapet tack vare det inte kunde undgå väljarna.

Inte förankrat i partistyrelsen

Men den nya sparsamma stilen var inte förankrad, varken i verkställande utskottet eller i partistyrelsen, uppger källor för Aftonbladet. Först på VU-mötet i fredags diskuterades det mindre budgetutrymmet.

Nu klockan 16 i eftermiddag träffas riksdagsgruppen. Budgeten är i princip klar, nu handlar det mest om ett formellt godkännande.

Förra tisdagen, en dag efter att Löfven och hans innersta krets presenterat ”affärsplanen” på DN Debatt blev mötet mycket stormigt. Flera talare begärde ordet och menade att företagsspråket skickade fel signaler.