Tysk pedofil dömd till livstids fängelse

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Uwe Kolbig våldtog och mördade en nioåring

På tisdagen dömdes den tyske pedofilen Uwe Kolbig, 43, i tysk domstol till livstids fängelse.

Han greps i Leipzig i mars, misstänkt för att ha våldtagit och mördat nioårige Mitja Hofman.

Uwe Kolbig.

Fallet väckte stor uppmärksamhet runtom i världen. Bilderna från övervakningskameran visade hur den då 42-årige pedofilen som satt bredvid den 9-årige pojken Mitja Hofman på spårvagnen i tyska Leipzig.

De klev av från spårvagnen och en stund senare sågs de köpa kakor med krusbärssylt på ett bageri. Det var sista gången som lille Mitja sågs levande.

Våldtogs

Pojken anmäldes som försvunnen och hans kropp hittades i den trädgård vars förening Kolbig var medlem i. Mitja hade blivit våldtagen och mördad.

Ett mycket intensiv polisjakt drogs igång och en vecka senare kunde Kolbig gripas i Leipzig efter ett misslyckat självmordsförsök då han kastade sig framför en bil.

Tidigare dömd

När rättegången startade, uppgav Kolbigs advokat att hans klient erkände sig skyldig till anklagelserna. Domstolen slog fast att Kolbig först förgrep sig på pojken och sedan ströp honom i ett försök att dölja sitt brott. Kolbig dömdes till livstids fängelse, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Uwe Kolbig har tidigare blivit dömd för sexuella övergrepp vid fyra olika tillfällen i Tyskland. Han avtjänade också två år i fängelse 1998 för försök till sexuellt övergrepp.