Nu kräver de hårdare tag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-02

Fastighetsbranschen vill att Olofsson stoppar de dyra elpriserna

”helt sjukt” Ulf, Adam, Elias, Maria och Inez Ekhult på Gotland tröttnade på att frysa i 11 grader inomhus för 6 800 kronor i månaden. De räknade ut att om de lånade pengar, renoverade hela huset, bytte fönster, isolerade taket och bytte till jordvärme så skulle det bli billigare i slutändan. ”Sagt och gjort. Det känns helt sjukt men det kostar oss mindre trots att vi fått nytt kök och badrum och två nya rum. Vår senaste elräkning var ’bara’på 4 500 ­kronor”, säger Maria Ekhult.

Aftonbladets eluppror har samlat över 400 000 namn.

På ett möte i dag ställs Maud Olofsson mot väggen av både hyresgäster och fastighetsägare.

Kravet: Stoppa de nya priserna – som gör elen ännu dyrare.

Bli strängare, Maud!

Annars får villaägarna betala sju miljarder kronor extra nästa år.

Nu rasar fastighetsbranschen över elbolagens prisplaner för 2012.

”Ger övervinster”

Hans Lemker.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver sex tunga företrädare för boende och värdar att Maud Olofsson tar sitt ansvar och skärper övervakningen av elbolagens prissättning för elnäten.

I dag får bolagen sätta sina egna priser, bara de håller sig inom en ram som EI (Energimarknadsinspektionen) godkänt. Men enligt debattörerna införs 2012 en ny modell för att beräkna denna intäktsram och resultatet kommer att kosta villaägarna miljarder i onödan.

– Prismodellen ger kraftiga övervinster till elbolagen och det protesterar vi allvarligt emot, säger Hans Lemker, förbundsdirektör för Villaägarnas riksförbund, till Aftonbladet.

Han och kollegorna menar att EI brustit i sitt uppdrag att prioritera konsumenten framför elbolagens vinstintressen.

”Drabbar alla”

”Detta drabbar inte bara de boende utan även lantbruket, barnomsorg, skola, äldrevård och den viktiga exportindustrin. Det blir bara en kostnad utan att ge något till kunder och konsumenter”, skriver de.

”Måste ifrågasätta”

Maud Olofsson.

– Dessa priser skvätter naturligtvis över på hela samhällsstrukturen.

I dag ska frågan upp på regeringsnivå. Då träffar debattörerna Maud Olofsson för att kräva att den planerade prismodellen ses över och konsekvenserna analyseras – innan den införs.

Sju miljarder kronor står på spel.