Film släppt från ryska flygkraschen

Publicerad 2013-11-18

Se hur flygplanet störtdyker mot marken

50 personer ska ha omkommit i gårdagens flygkrasch nära flygplatsen i Kazan, Ryssland.

Nu har en film på hur planet stördyker mot marken släppts, rapporterar RT.com.

Igår exploderade en Boeing 737 vid en kraschlandning nära flygplatsen i Kazan, Ryssland. Piloten försökte då för andra gången landa planet som var på väg från Domodedovo-flygplatsen i Moskva till Kazan i centrala Ryssland och tillhörde det regionala flygbolaget Tatarstan Airlines. Ombord fanns 44 passagerare och sex besättningsmän som alla omkom i olyckan. Två av passagerarna var sonen till den ryska republiken Tatarstans president samt delstatschefen för säkerhetstjänsten FSB.

Svarta lådan bärgad

Nu har en film på flygplanets störtdykning släppts och den svarta lådan har hittats.

– Filmen är spektakulär men säger inte mer än att de förlorade kontrollen över flygplanet, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetsanalytiker.

Han anser att det finns fyra möjliga anledningar till planets störtdykning och att det förmodligen är en kombination av flera.

– Det kan ha varit fel på fartmätarsystemet, styrsystemet, is på stabilisatorn eller den mänskliga faktorn, säger han.

Han menar att de skakningar som rapporterats från tidigare flygningar med planet tyder på att det flög med för låg hastighet.

– De borde ha tagit planet ur drift när man upptäckte att planet skakade vid flygning.

”Skadad tank”

Dessutom anser han att piloterna förmodligen gjorde en missbedömning när de valde att försöka göra en ny landning efter att planet slagit i bakdelen i landningsbanan vid sitt första landningsförsök.

– Hade de stannat på backen hade förmodligen flera passagerare överlevt, säger han.

På filmen syns strax innan nedslaget en tydlig explosion från flygplanets mellersta delar.

– Det kan vara orsakat av ett bränsleläckage från en skadad tank på planet, säger han.

Enligt honom är denna typ av flygolycka mycket ovanlig och kommer att ta lång tid att utreda.

– Haverikommissionen har ingen lätt uppgift att utreda detta. Nu får vi hoppas att det går att läsa de svarta lådorna för annars går det nog inte att dra någon riktig slutsats.

Samtidigt oroas Hans Kjäll att det kraschade flygplanet är av en mycket vanlig flygplanstyp.

– B737 500 är mycket vanlig i Sverige vilket gör att jag blir orolig för att något är bundet till typen där multipla fel kan inträffa, säger han.

I dåligt skick

Två inspelningar från flygningen, en parametrisk och en röstinspelning har sänts till Moskva för att tolkas av experter. Inspelningarna uppges dock vara i ett mycket dåligt skick.

Planet ska ha varit över 20 år gammalt och enligt RT.com ska Tatarstan Airlines ha planerat att ta det ur bruk för ett år sedan. Samtidigt ska flygbolaget hävda att det inte fanns några tekniska problem med flygplanet.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att olyckan kan bero på att piloterna begick ett misstag vid landningen, alternativt bero på ett tekniskt fel. Samtidigt kommer uppgifter från flera passagerare som åkt med planet tidigare under dagen att kraftiga vibrationer skakat planet under flygresan och att det var i dåligt skick.