"Statskupp" i Libyen

Uppdaterad 2014-05-18 | Publicerad 2014-05-17

En exgeneral har startat ett eget krig mot en islamistisk milis i staden Benghazi i östra Libyen.

51 människor har hittills dödats i striderna.

Den libyska regeringen kallar offensiven "en statskupp".

Libyen är fortfarande ett land i kaos efter revolutionen mot Muammar Gaddafi för tre år sedan.

Den pensionerade generalen Khalifa Haftar har attackerat flera baser som tillhör "17 februari-brigaderna" runt Benghazi, staden där det libyska upproret startade.

Offensiven fördöms

Minst 51 människor har dödas och 140 skadats, uppger myndigheterna för nyhetsbyrån AP.

Offensiven fördöms av den libyska regeringen i huvudstaden Tripoli, som kallar den en "statskupp". Khalifa Haftar menar dock att målet med offensiven är att få ett slut på laglösheten i Benghazi – och att han ska "rensa staden på extremister".

Den libyska regeringen har en svag ställning i det nordafrikanska landet, där ett flertal miliser som bekämpade Gaddafi fortfarande inte har avväpnats.

17 februari-brigaderna, till exempel, uppges ha 3 500 soldater. Gruppen samarbetar med regeringen, bland annat ansvarar de för att upprätthålla säkerheten på flera håll i Libyen, skriver AP.

Khalifa Haftars armé har använt stridsflygplan mot milisen, vilket fått regeringen att svara med ett flygförbud över staden.

Dödade ambassadör

Beväpnade miliser har enligt AP dödat 200 människor sedan Gaddafis fall, bland annat poliser, åklagare och domare. För två år sedan stormades det amerikanska konsulatet av islamistiska milismän, som dödade fyra amerikaner – inklusive ambassadören Christopher Stevens. En händelse som nu debatteras i valkampanjen i USA, då republikaner anklagar president Obama för inte ha gjort tillräckligt för att skydda konsulatet samt mörka sanningen om hur den har hanterats.