Tryckfel av Baylan – krav på folkräkning antogs

Lars Larsson/TT

Uppdaterad 2022-04-28 | Publicerad 2022-04-27

Förre näringsministern Ibrahim Baylan (S) tryckte fel i riksdagsbänken och röstade igenom ett krav på regeringen att ordna en nationell folkräkning. Arkivbild.

Förre näringsministern Ibrahim Baylan (S) tryckte fel i riksdagsbänken. Därför gick oppositionens begäran till regeringen att genomföra en folkräkning igenom.

Oppositionens krav på tillkännagivande om en folkräkning vann med 141 röster mot 140 och Ibrahim Baylan var den ende av de närvarande socialdemokratiska ledamöterna som röstade med oppositionen.

Baylan bekräftar, genom partiets presstjänst, att han tryckte fel under en lång votering med många punkter.

Därför gick kravet igenom, trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet motsatte sig kravet.

Ett tillkännagivande är inte absolut tvingande för en regering att följa, men den bör ändå agera på något sätt för att visa att den bryr sig om vad riksdagen har uttalat.

Eftersom det är så kort tid fram till riksdagsvalet lär regeringen inte hinna börja ordna med en folkräkning. Den senaste omfattande folkräkning som genomförts gjordes för över 30 år sedan. För elva år sedan gjordes också en, men den var baserad enbart på uppgifter som finns i offentliga register.

Kravet på en folkräkning ställdes i flera motioner från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. De anser att det vore ett bra sätt att upptäcka fel i registren över folkbokförda, att komma till rätta med trångboddhet samt som medel för att motverka bidragsbrott och parallella samhällen.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om när den senaste omfattande folkräkningen gjordes.