Bisarra bilden på Macron och Putin – överens om viss nedtrappning

Publicerad 2022-02-08

Under gårdagen träffades Emmanuel Macron och Vladimir Putin i Moskva.

Trots att bilder från mötet tyder på viss distans världsledarna emellan så uppger källor att de två kommit överens om att delvis trappa ner situationen i Ukraina.

En bild från mötet mellan de franska och ryska presidenterna sprids just nu som en löpeld. De möttes över ett bord i Moskva och även om syftet var att närma sig varandra kring konflikten i Ukraina så var avståndet mellan de två talande stort.

Macron är den första ledaren från väst som träffar Putin sedan Ryssland började storskaligt skicka trupper till Ukraina. Pressen på Macrons axlar har därför varit stor, delvis för att nå en lösning om Ukraina, delvis för att han själv hoppas bli omvald om två månader.

Mötet ska ha pågått i drygt fem timmar och under den tiden hann de två äta en middag bestående av renkött, potatis och svarta vinbär, rapporterar ABC News.

– De kommande dagarna kommer vara avgörande och vi kommer tillsammans sträva efter koncentrerade diskussioner, sa Macron till reportrar efter middagen.

Källor: Redo att trappa ner

Den franska presidenten ska enligt honom själv ha kommit med förslag rörande konkreta säkerhetsgarantier från Ryssland.

Ryssland kräver i gengäld ett löfte från Nato om att de ska dra tillbaka sina trupper från Rysslands närområde och garantera att Ukraina aldrig släpps in i Nato-alliansen.

Vilket Nato-chefen Jens Stoltenberg sagt inte kommer hända.

– Om Putins mål var att ha mindre Nato nära sina gränser så har han uppnått den exakta motsatsen, sa Stoltenberg tidigare om de ryska trupperna nära Ukraina.

Vladimir Putin och Emmanuel Macron vid det jättestora bordet.

Enligt källor nära Emmanuel Macron har Putin igår kväll gått med på vissa eftergifter som tyder på att han är redo att trappa ner konflikten i Ukraina, skriver Financial Times.

Efter gårdagens möte mellan Macron och Putin ska Putin enligt FT:s källor gått med på att inte inleda nya “militära initiativ”. Putin ska dessutom ha sagt att han är villig att dra tillbaka soldater från Belarus.

De uppgifter är däremot någonting som Ryssland officiellt dementerar. Under tisdagen sa Kremls talesperson att uppgifterna som sprids om att Putin lovat Macron att inga nya militära insatser kommer genomföras nära Ukraina inte stämmer.

Vad Macron under förhandlingarna lovat Putin i gengäld för att trappa situationen är också okänt.

Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att något avtal ännu inte finns på plats, men att Ryssland är villiga att fortsätta dialogen kring den franska presidentens förslag, förutsatt att USA också går med på dem.

Hotar med Nord Stream 2

Parallellt med Putin och Macrons möte i Moskva besökte den tyska förbundskanslern Olaf Scholz USA:s president Joe Biden. De två uppger att de är båda överens kring Ukraina och att beredskap finns oavsett vad som händer framöver.

– Vi är gemensamt redo, hela Nato är redo, sa Biden efter mötet.

– En attack skulle innebära väldigt höga kostnader för Ryssland, sa Scholz efter mötet.

Vad de refererar till är att de två kommit överens om kraftiga sanktioner mot Ryssland i händelse av en attack mot Ukraina.

Skulle Ukraina attackeras kommer den avgörande gasledningen Nord Stream 2 som går mellan Ryssland och Tyskland blockeras, säger Biden.

Scholz nämner däremot aldrig Nord Stream 2 specifikt. Han säger bara att Nato-länderna inte kommer vidta olika åtgärder.