Vakt klottrade på unikt konstverk

Publicerad 2022-02-17

Vakten målade ”ögon” på konstverket.

Vakten hade tråkigt på jobbet – och kladdade lite på en tavla.

Men tavlan råkade vara värd nio miljoner.

Nu riskerar vakten böter och fängelse för tilltaget.

Unik och värdefull konst på ett galleri i Ryssland vandaliserades – av en vakt på galleriet. Första dagen på nya jobbet på Jeltsin center i Jekaterinburg kunde vakten inte hålla fingrarna i styr. Han målade dit ett par ögon på en tavla med tre ansiktslösa figurer – med en av galleriets egna kulspetspennor.

Tavlan i fråga är målad av konstnären Anna Leporskaya i början av 1930-talet och är värderad till över 9 miljoner kronor.

Vaktens plötsliga konstnärliga impuls antas bero på att han hade tråkigt. Men tråkigare skulle det bli. Vakten fick omedelbart sparken. Först betraktades skadegörelsen som ringa, men det ryska kulturdepartementet insisterade på att en åklagare skulle ta sig an fallet och nu riskerar mannen både böter och tre månaders fängelse för vandalism.

Förra veckan greps han av polisen i Jekaterinburg. Enligt dem var mannen, som är i 60-årsåldern, "ganska aggressiv och tydlig med att han inte uppskattar utredningen", skriver lokala medier.

Att restaurera konstverket väntas kosta runt 30 000 kronor.

– Vaktens motiv är fortfarande okänt men administrationen tror att det rör sig om någon sorts tillfällig galenskap, säger Anna Reshetkina på Jeltsin center enligt BBC.

Att återställa konstverket kan kosta 30 000 kronor.

Följ ämnen i artikeln