Tegnell: Fortsätt jobba hemifrån och undvik kollektivtrafik

Av: Hanna Olsson, Sophie Stigfur, Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronaläget har förbättrats i Sverige, men hösten kommer ändå inte bli sig lik.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som kan fortsätter jobba hemifrån och undviker kollektivtrafik.

– Kommer vi någonsin gå tillbaka till ett samhälle som det såg ut innan covid-19. Vi får se hur det utvecklas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell kallade under torsdagen till en extra pressträff.

Där konstaterade man att coronakurvorna i landet går åt rätt håll, både smittan och dödtalen minskar. Men även i höst behöver svenskarna anpassa sig till att pandemin pågår.

– Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittspridning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittspridning tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell.
Foto: Nils-Petter Nilsson
Anders Tegnell.
Foto: Nils-Petter Nilsson
Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför människor att fortsätta att arbeta hemifrån om det går och dessutom undvika kollektivtrafik.

–  De som verkligen måste åka till jobbet ska göra det utan risk för smitta i kollektivtrafiken. Men att stanna hemma under långa perioder kan innebära negativa konsekvenser för anställda och behöver fundera över det, säger Anders Tegnell.

Halvfulla bussar och tåg

De som sköter kollektivtrafiken i Sverige får också i uppdrag att ta fram hur trafiken ska skötas utan trängsel.

– Man tänker sig ungefär halvfulla bussar och tåg som en bra inriktning, säger Tegnell.

När samhället blir normalt igen är omöjligt för statsepidemiologen att svara på, kanske blir det aldrig mer sig likt igen. Anders Tegnell säger att man fått signaler om att företag redan börjat permanenta mer distansjobbande.

Publicerad:

LÄS VIDARE