Ystadsbarnen får inte flytta tillbaka till föräldrarna

Publicerad:
Uppdaterad:
Barnen var 4-18 år när det avslöjades att de hölls isolerade i bostaden i en by i Ystads kommun.
Foto: HANSSON KRISTER/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Barnen var 4-18 år när det avslöjades att de hölls isolerade i bostaden i en by i Ystads kommun.

NYHETER

Det föräldrapar i Ystads kommun som höll sina barn isolerade från samhället får inte tillbaka vårdnaden. Denna gång är det förvaltningsrätten i Malmö som säger nej, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Fyra av de fem barnen tvångsomhändertogs enligt LVU för snart två år sedan, efter en granskning i HD-Sydsvenskan som bland annat visade att barnen inte gått i skola alls i Sverige.

Föräldrarna har sedan dess försökt få tillbaka vårdnaden flera gånger och överklagat beslut.

Förvaltningsrätten i Malmö går helt på socialnämndens linje och skriver i domen bland annat att ”föräldrarna saknar insikt och förståelse för de brister som påtalats”. Föräldrarna sägs också beskylla socialtjänsten för att barnen inte längre vill ha kontakt.

Utredningen som legat till grund för beslut har enligt domen bland annat visat att barnen varit utsatta för ”omfattande omsorgssvikt”. Brister har visat sig bland annat i frågor om att kunna ”inta föda”, ”sköta hygien- och toalettbesök, cykla, kunna klockan och ha ett fullgott språk”.

Enligt domen har barnen själva dessutom uttryckt ”en ambivalent inställning” till att flytta tillbaka till föräldrahemmet.

I domen står också ”Barnen bedöms under en längre tid har levt isolerade med begränsningar vad gäller sociala kontakter och bristande stimulans, vilket påverkat dem negativt genom avsaknad av möjlighet att utvecklas mot självständighet. De har visat på inte åldersadekvata basala färdigheter, har mycket begränsade erfarenheter av hur samhället fungerar utanför familjens boende och är muskelsvaga.
Deras fysiska hälsa har sannolikt också påverkats i skadlig riktning.
De barn som uppnått skolåldern påvisar kunskapsluckor med anledning
av att föräldrarna inte förmått att tillgodose barnens behov av utbildning.”

Fyra av de fem barnen är placerade i familjehem.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE