Tät prestigekamp i Frankrikes val

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Bob Edme/AP/TT
President Emmanuel Macron träffar vägarbetare vid ett besök i Biarritz i sydvästra Frankrike. Arkivfoto.

Blir det revansch för Marine Le Pen efter presidentvalet? Eller en överraskande återhämtning för Emmanuel Macron trots alla protester?

EU-valet i Frankrike blir en stenhård prestigekamp med förre Donald Trump-rådgivaren Steve Bannon i en nyckelroll.

Opinionsmätningarna tyder på en oerhört jämn valdag när Frankrike på söndag ska tillsätta sina totalt 74 ledamöter i EU-parlamentet. Räknar man ihop de fyra största mätarna hamnar Marine Le Pens Nationell samling (RN) på i snitt 23,4 procent, mot 22,8 för Emmanuel Macrons Republiken på väg (LREM).

In i det sista spurtar nu båda två med siktet inställt på den prestigevinst det innebär att bli största parti.

– Det här är det viktigaste EU-valet sedan 1979, för hela unionen står inför en existentiell risk, sade president Macron i en intervju som publicerades i en rad franska tidningar på tisdagen.

– Jag säger till fransmännen: Ställ er i vägen för honom! Stoppa honom genom att rösta på den enda listan som är större än Emmanuel Macron, manade i sin tur Marine Le Pen i en intervju med nyhetsbyrån AFP i förra veckan.

"Jordbävning"

Under sitt gamla namn, Nationella fronten, blev Le Pens parti klart störst i det förra EU-valet, med nästan 25 procent av rösterna. Förlusten mot Macron i presidentvalet 2017 blev dock en tuff smäll för den nu 50-åriga partiledaren och det är egentligen först under EU-valskampanjen som partiet börjat återhämta sig på allvar igen.

Le Pen har fått god draghjälp av sin gamle parhäst från EU-parlamentet, italienske Matteo Salvini, som efter tillträdet som inrikesminister i Rom lyft sitt högerextrema Lega till långt över 30 procent i opinionsmätningarna.

Utvecklingen applåderas av Steve Bannon, tidigare rådgivare till USA:s president Donald Trump och självutnämnd mentor till allehanda politiska rörelser på den yttersta högerkanten.

– EU-valet kommer att bli en jordbävning, lovar Bannon på plats i Paris inför valet i en intervju med tidningen Le Parisien.

Dyrt hotellrum

Frågan är bara om Bannons närvaro stjälper mer än den hjälper. Hans gamle vapendragare Trump är föga populär i Frankrike och Macrons anhängare har snabbt utnyttjat Bannons besök för att varna för Le Pen. Och påpekar gärna att Bannons hotellrum i Paris kostar mer än motsvarande 25 000 svenska kronor per natt.

"Bannon förklarar att det är i Trumps intresse att Nationell samling får flest röster i Frankrike. Allierade som hatar EU-projektet och vill göra oss svagare är inga allierade – de är motståndare", skriver LREM:s toppkandidat Nathalie Loiseau på Twitter.

Besviken hemstad

Macronisterna sliter samtidigt hårt för att visa upp en positiv bild av sig själva efter den hårda kritik som presidenten fått utstå från väljare som hade väntat sig mer efter hans seger i presidentvalet.

"Gula västarna" är visserligen splittrade och har ett svagt politiskt stöd. Men vinterns högljudda protester har ändå fått stor betydelse.

– Vi hoppades på Macron, som så många andra här. Han var ung, dynamisk och ingen karriärpolitiker. Men med Gula västarna har hela hans program blivit kapat. Nu ägnar han sig åt att reagera, snarare än att agera, säger Frédéric Dupont, 41-årig tidigare Macron-väljare i presidentens hemstad Amiens, till nyhetsbyrån AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE