Mikael, 47, såg norrskenet efter geostormen: Wow

Publicerad 2021-10-31

Mikael Åkerberg, 47, och hans son var på väg hem efter en biljardkväll i Luleå när himlen sprack upp och ett mäktigt norrsken lös upp himlen.

Norrskenet är en effekt av en geomagnetisk storm som drabbat jorden under helgen.

– Det här var bara wow. Det var superhäftigt, säger Mikael Åkerberg.

En geomagnetisk storm har drabbat jorden under helgen. Tack vare den har det varit möjligt att se norrsken på många platser i landet – långt söderut. Men det molniga, regniga och dimmiga vädret har ställt till det för många som velat spana efter norrskenet.

På lördagen har norrsken rapporterats in på flera platser i Sverige, i Jämtland, Lappland och till och med på Gotland. Mikael Åkerberg, 47, var en av de som fick bevittna ett kraftigt norrsken vid Porsön i Luleå.

– Jag och grabben hade varit och spelat biljard. Vid 00.30 var vi på väg hem och gick genom skogen. Då såg vi norrskenet av en ren slump.

Det var första gången för Mikaels son att se norrsken, själv har Mikael sett det en gång tidigare. Men då mycket svagare.

– Det här var bara wow. Det var superhäftigt.

Mikael Åkerberg hade under fredagen läst om den geomagnetiska stormen och att det skulle vara bra förutsättningar att få se norrsken.

– Men det var molnigt under dagen och mycket regn. Men just när vi skulle gå hem sprack det upp och blev alldeles stjärnklart, och då såg vi norrskenet.

Norrskenet orsakas av geomagnetisk storm

Efter en stor soleruption i veckan varnade amerikanska vädermyndigheten NOAA för den geomagnetiska stormen.

En effekt av stormen är starkare och mer norrsken som kan ses i hela Sverige, Nordamerika och stora delar av Europa under helgen. Geostormen klassas av NOAA som en trea på en femgradig skala. Den kan störa exempelvis satelliter, kommunikationsutrustning och radar.

Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik, har tidigare berättat för Aftonbladet att en geomagnetisk storm bildas när det är stor aktivitet på solen. Solen skickar då iväg väldigt mycket partiklar på samma gång. Dessa partiklar flyger och krockar sedan med jordens magnetfält.

– Partiklarna vispas omkring rejält i jordens magnetfält och skapar elektriska fält. Partiklarna accelererar sedan ner mot atmosfären och bildar då norrsken. Stormen kommer att pågå i 2–3 dagar.

Följ ämnen i artikeln