Eva i Moskva: ”Stolt över alla som demonstrerar”

”Vi är fångar i vårt eget land”

Publicerad 2022-03-03

Tusentals ryska medborgare har gripits då de demonstrerat mot invasionen av Ukraina.

Växelkontor och banker har svämmat över av invånare – en av dem är Moskvabon Eva.

– Det är som Sverige och Finland, nästan alla har familj eller vänner i Ukraina. Det är som att regeringen startat ett krig mot sin egen befolkning, säger hon.

Kaosartade scener har utspelat sig i Moskva sedan Ryssland valde att invadera Ukraina för en vecka sedan. Tusentals har demonstrerat mot regeringskriget, trots att kravallpolis släpat iväg personer en efter en. Sedan sanktionerna infördes har banker och växelkontor svämmad över av folk som försöker rädda de som går att räddas, skriver ryska Segodnya och brittiska BBC.

Ryska Eva, som bor och vuxit upp i staden, ser med förskräckelse på det som händer just nu.

– De här dagarna har varit de värsta i mitt liv. Vi kan inte göra något, det är som att vi är fångar i vårt eget land, säger hon när Aftonbladet pratar med henne några dagar efter invasionen.

Eva när torget i Moskva var julpyntat.

”Vi kan inte bara se på när folk dör”

Över 5 000 ryska medborgare greps de första dagarna, efter att de demonstrerat mot regeringens invasion av Ukraina, rapporterar det oberoende ryska medieprojektet för mänskliga rättigheter, OVD-Info.

Av rädsla för att fängslas och inte kunna ta hand om sitt barn så har Eva inte vågat delta vid demonstrationerna.

– Vi kan inte bara se på när folk dör framför våra ögon. Folk protesterar men det har inte hjälpt, dessutom är det inte säkert att demonstrera i Ryssland. Jag har inte deltagit, det är en för stor risk. Jag måste tänka på mitt barn.

Men hon hoppas samtidigt att folkets missnöje ska skicka en tydlig signal och att saker ska komma att ändras.

– Jag är så stolt över alla människor som är där i centrala Moskva. Det är verkligen det vi behöver göra just nu.

Bild från när polis grep demonstranter i Moskva under torsdagen.

”Folk har panik”

Enligt Eva vill en stor majoritet av den ryska befolkningen i Moskva inte ha det här kriget. De sanktioner som införs mot landet slår hårt mot befolkningen.

– Jag förstår så klart att Ukraina lider mycket mer än oss nu, men vi lider också. De här dagarna har varit de värsta i mitt liv. Vi kan inte göra något, vi är som fångar i vårt eget land.

Osäkerheten kring statens agerande och sanktionerna mot landet har enligt Eva skapat panik. Hon bekräftar rapporterna om långa köer utanför banker och växelkontor.

– Jag tog ut alla pengar. Först försökte jag växla de till euro men det var så överfullt av folk på alla banker och de hade inte tillräckligt med sedlar. Regeringen säger att det inte är något problem och att de har allt under kontroll. Men det verkar inte stämma, folk har panik.

”Hela världen hatar oss”

Eva beskriver att Ryssland blir allt mer isolerat. Censuren på sociala medier har stärkts, luftrummet har stängts och den information som finns att tillgå kommer till stor del från staten. Det är information som hon inte litar på.

– Vad vill de? Vad hoppas de åstadkomma? Det är svårt att veta vad som är sant och inte från tv, nyheter och från myndigheter.

Samtidigt är det befolkningen som betalar priset för regeringens krig, enligt Eva.

– Det vi som betalar priset, ekonomiskt och ryktesmässigt. Hela världen hatar oss nu och vi kan inte göra något för att förändra det som sker. Vi vill inte ha det här kriget. Det handlar om en person.

– Ryska medborgare som är emot kriget och vill fly borde kunna kallas flyktingar. Vi är gisslan i en situation som vi inte har startat. Det är inte det ryska folket som har startat det här kriget, ingen frågade oss.