Elever tog skydd på tidningsredaktion under skolattacken

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11

Vägg i vägg med NTI-gymnasiet ligger Kristianstadbladets redaktion.

Printredaktören Bengt-Inge Schölin, 56, och hans kollegor hjälpte pojken som skadats allvarligt vid skolattacken.

– Vi såg hur fem unga killar stod och gömde sig i en korridor, berättar Bengt-Inge Schölin.

Klockan 09.14 under måndagen fick polisen larm om ett våldsdåd på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En person gick till attack med kniv mot elever och lärare.

Vägg i vägg med gymnasiet ligger tidningen Kristianstadsbladet. Journalister på plats hörde skrik i trappan. Printredaktören Bengt-Inge Schölin och några kollegor gick ut för att se vad som hände.

– Vi gick ned i trappan och där såg vi hur fem unga killar stod och gömde sig en korridor, säger Bengt-Inge Schölin.

Pojkarna berättade att de varit med om ett våldsdåd.

– De var rädda och sa att de hade blivit attackerade med kniv under en lektion på NTI-gymnasiet, säger Bengt-Inge Schölin.

Kort därefter upptäckte han och journalistkollegorna att en av pojkarna var allvarligt skadad.

Sökte skydd

Bengt-Inge och kollegorna hjälpte eleverna att söka skydd inne på redaktionen. De larmade 112 och fick den skadade pojken att lägga sig på en soffa i mitten av redaktionen.

– En annan kollega fick honom att lägga sig i högläge på soffan för att underlätta hans syresättning, berättar Bengt-Inge Schölin.

Flera polispatruller och en ambulans anlände sedan. Ambulanspersonalen orienterade sig upp på tidningsredaktionen för att hjälpa den skadade pojken. Pojken lades över på en bår och kördes till sjukhus. De andra fyra eleverna fick vänta kvar på redaktionen tills lärare tog hand om dem.

Under tisdagen, dagen efter skolattacken där en tonårspojke och en lärare i 55-årsåldern skadades, jobbar Bengt-Inge Schölin och hans kollegor hemifrån. Andra kollegor täcker upp för dem. På ett bord vid ingången till redaktionen står en stor rosa och vit blombukett. Det är en hälsning från NTI-gymnasiet som tackar redaktionen för att de hjälpte elever vid attacken. Aftonbladet har sökt NTI-gymnasiets rektor för en kommentar.

”Alla hjälptes åt”

Bengt-Inge är noga med att poängtera att det var hans kollegor som stöttade och hjälpte pojkarna mestadels. Han var bara en del av det samarbete som uppstod i den akuta situationen.

– Ni får inte utmåla mig som en hjälte. Så var det inte. Alla hjälptes åt.

Händelsen har skakat om redaktionens medarbetare. De har erbjudits stöd och samtal för att bearbeta händelsen.

– Det är tråkigt att sådana här saker sker i skolor i vårt samhälle i dag, konstaterar Bengt-Inge Schölin.

En tonårspojke greps kort efter attacken och han är nu anhållen misstänkt för två mordförsök. Hans advokat har inte uttalat sig om hur tonårspojken ställer sig till misstankarna.

Följ ämnen i artikeln