Här lämnas bomben över till terroristen

Publicerad 2016-02-08

Här ses den misstänkte terroristen ta emot en bomb gömd i en bärbar dator.

Bomben sprängde ett stort hål i flygplanet – gärningsmannen dödades och två andra skadades i smällen.

Sedan attentatet har över 20 personer arresterats, rapporterar BBC.                      .

Det var i förra veckan som bomben exploderade ombord på ett flygplan som lyfte från flygplatsen i Mogadishu, Somalia.

Bomb i laptop

Planet var på väg mot Djibouti och detonationen inträffade omkring 15 minuter efter starten. Ett stort hål i flygplanets vägg slets upp av smällen.

Bomben misstänks ha varit gömd i en bärbar dator. Nu har somaliska myndigheter offentliggjort inspelningen från en övervakningskamera som visar hur en passagerare tar emot laptopen på flygplatsen. En av männen som lämnar över datorn är klädd som en säkerhetsvakt.

Överlämnandet ska ha skett efter säkerhetskontrollen.

Skulle rest med Turkish Airlines

Tv-kanalen Al Jazeera rapporterar att passagerarna på Daallo Airlines-flighten egentligen skulle ha suttit på ett plan från flygbolaget Turkish Airlines.

– De var inte våra passagerare. Turkish Airlines ställde in sitt flyg från Mogadishu den morgonen på grund av att deras inkommande flyg från Djibouti inte kunde komma till Mogadishu, för att det enligt dem var för stark vind, säger Daallo Airlines-chefen Mohamed Ibrahim Yasin Olad till Al Jazeera.

Den misstänkte bombmannen dödades i smällen efter att han sögs ut genom hålet i flygplanskroppen. Två andra personer skadades.

Lyckades nödlanda

Flygplanet kunde efter detonationen vända och den serbiske piloten Vlatko Vodopivec lyckades, trots hålet i flygplanskroppen, nödlanda.

Två svenska soldater satt på planet. De klarade sig utan fysiska skador.