Gravida kvinnor i USA zikasmittade

Publicerad 2016-02-25

Tre gravida kvinnor i den amerikanska delstaten Florida har bekräftats smittade av zikaviruset, uppger lokala hälsomyndigheter.

"Jag har begärt extra tester av antikroppar för att försäkra att vi upprätthåller en god tillgång av förnödenheter för att våra familjer ska kunna vara säkra", säger senatorn Rick Scott i ett uttalande.

Zika tros ha kopplingar till att barn föds med mikrocefali, en fosterskada som onormalt små huvuden, vilket kan orsaka utvecklingsstörningar och även dödsfall. Världshälsoorganisationen WHO:s ledare Margaret Chan har varnat för att situationen med Zika kan "bli värre innan den blir bättre", enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi hanterar ett väldigt lurigt virus, full av osäkerheter, så vi borde vara beredda på överraskningar, säger hon.

De tre kvinnorna smittades i samband med resor i Latinamerika.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC avråder gravida kvinnor från att resa till zikasmittade områden.

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppmanar de som reser till områden där det finns myggor och sjukdomar som kan spridas via myggor att skydda sig mot myggbett genom att överväga att använda täckande klädsel, det vill säga långa ärmar och långa byxor. Kvinnor som är eller försöker bli gravida bör väga in risken för infektion och konsultera läkare eller mödravårdscentral för råd inför resa till länder där zikavirus förekommer.

Följ ämnen i artikeln